Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izborni zakon

Arnaut: Pozivam Bakira Izetbegovića da povuče potpis sa mostarskog sporazuma

interresorna radna grupa – arnaut – fena
SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Sjednica Interresorne radne grupe grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Od 14 članova, na poziv za sjednicu odazvalo se njih pet.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Nakon bojkota sjednice Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, član ovog tijela i državni poslanik Damir Arnaut, poručio je SNSD-u i HDZ-u da u BiH nikada neće dobiti “aparthejdski koncept legitimnog predstavljanja”

Skoro godinu od početka rada Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH ovo tijelo je samo potvrdilo tezu, da ukoliko se nešto ne želi uraditi onda se formira komisija.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Članovi ove radne grupe kroz nekoliko dosadašnjih zasjedanja, sporili su se oko brojnih pitanja, a suštinskih izmjena izbornog zakonodavstva se nisu ni dotakli, jer blokada rada ovog tijela traje već devet mjeseci.

VEZANI TEKST: Predstavnici stranaka iz RS-a i HDZ-a ne žele raspravljati o predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH

Svi članovi ovog tijela iz HDZ-a i SNSD-a bojkotovali su ovo zasjedanje i danas, pa se od 14 članova, na poziv za sjednicu odazvalo tek njih pet što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice.

VEZANI TEKST: Parlamentu BiH stigao akt od Murphya, Sattlera i Kavalec: Ovo je kompromisno rješenje

Na sjednicu su došli predsjedavajuća Radne grupe, Alma Čolo, te članovi Saša Magazinović, Damir Arnaut, Munib Jusufović i Dževad Mahmutović.

Damir Arnaut, državni poslanik i član Radne grupe ocijenio je da je ova grupa u stvari trebala samo poslužiti kao paravan za “ovjeru” onog što su trebali dogovoriti predsjednici stranaka, prevashodno SDA i HDZ, uz podršku SNDS-a.

VEZANI TEKST: Šta stoji u izmjenama Izbornog zakona BiH koje su ambasadori proslijedili Parlamentu

– Danas se zaista pokazalo ono na što sam ja jako dugo upozoravao, a to je da je Interresorna radna grupa napravljena samo kao paravan, da ukoliko se lideri političkih stranaka dogovore, da onda taj dogovor donesu u ovu grupu koja im je trebala dati pečat legitimiteta. Nedolaskom na današnju sjednicu, bojkotovanjem ranijih sjednica, uključujući hitnu sjednicu na kojoj se trebalo rješavati pitanje BHRT-a, prošle sedmice, SNSD i HDZ su još jednom pokazali svoje pravo lice i koliko im nije stalo do ove države i ja im sada otvoreno poručujem da nikada neće dobiti taj koncept legitimnog predstavljanja koji je jedan aparthejdski koncept i koji je nažalost dobio osnov da se o njemu uopšte raspravlja potpisivanjem sporazuma između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u junu 2020. godine u Mostaru. Otvoreno pozivam gospodina Izetbegovića da povuče potpis s tog sporazuma i da konačno uništi za sva vremena mogućnost razmatranja tog koncepta kao relevantnog u bilo kakvim budućim pregovorima – kazao je Arnaut.