interresorna radna grupa

Predstavnici stranaka iz RS-a i HDZ-a ne žele raspravljati o predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH

interresorna radna grupa – fena

Sjednici su prisustvali predsjedavajuća Alma Čolo, te članovi radne grupe Saša Magazinović, Damir Arnaut, Munib Jusufović i Dževad Mahmutović

Sjednica Interresorne radne grupe grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Od 14 članova, na poziv za sjednicu odazvalo se njih pet.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske, te iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nisu došli na sjednicu.

Sjednici su prisustvali predsjedavajuća Alma Čolo, te članovi radne grupe Saša Magazinović, Damir Arnaut, Munib Jusufović i Dževad Mahmutović.

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) – Sjednica Interresorne radne grupe grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Od 14 članova, na poziv za sjednicu odazvalo se njih pet.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Čolo je prisutnim članovima radne grupe kazala da je, kada su završeni razgovori u Delegaciji Evropske komisije, grupa koja je radila na integritetu izbornog procesa, na usklađivanju Izbornog zakona s preporukama Odjela za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, usaglasila određene izmjene Izbornog zakona i taj paket integriteta je stigao u Parlamentarnu skupštinu BiH prije sedam dana.

VEZANI TEKST: Parlamentu BiH stigao akt od Murphya, Sattlera i Kavalec: Ovo je kompromisno rješenje

– Taj paket integriteta je vama svima dostavljen, on je došao uz dopis koji su potpisala tri ambasadora – šef Delegacije EU u BiH, ambasador SAD-a i šefica Misije OSCE-a u BiH. Oni su dostavili ovaj paket integriteta i zamolili da se on razmatra u parlamentarnoj proceduri. Dostavili su Interresornoj radnoj grupi – kazala je Čolo.

Navela je da je ona, po Poslovniku, odgovorna za sazivanje Interresorne radne grupe, a da već devet mjeseci ne može da sazove sjednicu, “jer postoje opstrukcije od onih koji su kopredsjedavajući radne grupe iz SNSD-a i HDZ-a“.

– Taj dan sam nazvala Barišu Čolaka, koji je dopredsjedavajući, i rekla mu da smo dobili paket integriteta i da moramo zakazati sjednicu, jer nam je to dostavljeno kao materijal. On je rekao da je bolestan i da sačekam. Sačekala sam sedam dana. Istog dana sam zvala i drugog dopredsjedavajućeg Sredoja Novića. On se nije javio na telefon. Čolak mi je rekao da će on komunicirati s njim – kazala je Čolo.

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) – Sjednica Interresorne radne grupe grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Od 14 članova, na poziv za sjednicu odazvalo se njih pet.(Foto FENA/Amer Kajmović)

S obzirom na to da se niko od njih nije javio, Čolo je zakazala sjednicu s rokom od sedam dana “kako bi imali vremena da pročitaju materijale, da se upoznaju s onim što je usaglašeno u prethodnom dugotrajnom procesu“.

– Sekretarijat je u međuvremenu, na osnovu tog materijala, pripremio konkretan prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji sadrži više od 130 članova. Taj materijal ste dobili. U tom materijalu su prenesene odredbe iz tog paketa integriteta, pravno uobličene, uz formalno-pravni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, jer nije nam tako dostavljeno, u toj formi – pojasnila je Čolo.

VEZANI TEKST: Šta stoji u izmjenama Izbornog zakona BiH koje su ambasadori proslijedili Parlamentu

Po njenim riječima, Interresorna radna grupa je trebala da raspravi o ovome prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se dostavio u parlamentarnu proceduru.

– S obzirom na to da nema, čini mi se volje, da se to uradi ispred Interresorne radne grupe, ne vidim smisla više postojanja ove radne grupe. Mi bi morali završavati, napraviti neki izvještaj u kojem ćemo konstatovati da se ništa nije moglo uraditi zbog toga što neki članovi Interresorne radne grupe uporno opstruiraju, ne dolaze na sjednice, ne dozvoljavaju nam da radimo u skladu sa Poslovnikom. Tako da je od početka, čini mi se, rad ove Interresorne radne grupe bio osuđen na neuspjeh – istaknula je Čolo.

Pozvala je one koji žele da potpišu Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kao poslanici, kako bi ga dostavili po skraćenom postupku u Predstavničiki dom PSBiH, da bi u toku aprila, “ukoliko bude političke volje, mogli usvojiti ove izmjene i dopune Izbornog zakona“.

– Predlažem da ga damo svim članovima Predstavničkog doma PSBiH, ko želi da ga potpiše. Nas osam iz SDA ćemo potpisati ovaj prijedlog i kao takav on će ići u parlamentarnu proceduru – kazala je Čolo u neformalnoj konsulataciji sa prisutnim članovima Intrereresorne radne grupe, jer nije bilo kvoruma za rad i donošenje odluka.