Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogati Arapi kupuju zemljišta na području Bugojna i uz rijeku Bosnu

BiH

arapi

Arapi sa Bliskog istoka počeli su kupovinu zemljišta u Rostovo u opštini Bugojno, nakon što su pokupovali veliki broj parcela za gradnju u Kantonu Sarajevo, te na rubnim dijelovima Lepenice.

Na Rostovu su se pojavili predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili i rezervisali parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena, prenosi Večernji list.

Oni su zainteresovani za kupovinu zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su kupili zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku, u zaoseoku Buci

Salih Herceg iz Novog Travnika, koji nadzire radove na izgradnji hotela na Rostovu, kaže da su Arapi zakupili ogromne parcele, na kojima žele praviti hotele i sportske terene.

“Raspolažemo informacijama da žele kupovati još zemlje. Očekuje se da uskoro počne izgradnja infrastrukture, a vjerujemo da će na proljeće biti završeno dosta objekata”, rekao je on.

Rostovo je od Bugojna udaljeno 12 kilometara i ima odlične potencijale za razvoj turizma, ali nisu samo ove lokacije Arapima atraktivne za kupovinu zemljišta.

Oni su zainteresovani za kupovinu zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su kupili zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku, u zaoseoku Buci.

Zanimljivo je da oni kupuju zemlju za firme koje otvaraju u Federaciji BiH, navodi isti izvor.

Prema ranijim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrovane 232 kompanije državljana Kuvajta.