Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gostovao na face tv

Bogićević: Srbija i Hrvatska uvode vojni rok, to ne treba potcijeniti. Evropa je dužna BiH

bogić bogićević
Foto: Screenshot/Face TV

Ovdje možemo registrovati što se dešava u svijetu i spremati se za pogoršanje situacije! Možemo i moramo! Srbija i Hrvatska uvode vojni rok… Ne treba to sve potcijeniti!

Ugledni bivši bh. političar Bogić Bogićević, koji je bio prvi demokratski izabran član Predsjedništva bivše Jugoslavije iz SRBiH, gostovao je u Centralnom dnevniku TV Face kod Senada Hadžifejzovića.

– Mi smo u Evropi, a čitav život molimo da nas Evropa primi! Evropa ima dug prema BiH! Da su htjeli, Dejton je mogao biti skrojen i 1992. godine. Ne treba novo žarište u srcu Evrope! Imam dozu rezerve prema Evropi i evropskom putu BiH, ističe Bogićević.

Bogićević: Raspada se svjetski pravni poredak! Guterres je to rekao! Kad to kaže Guterres, to je onda relevantna informacija! O tome je govorio i Zlatko Dizdarević! UN sve više podsjeća na Ligu naroda! Nema značaj! Ovdje možemo registrovati što se dešava u svijetu i spremati se za pogoršanje situacije! Možemo i moramo! Srbija i Hrvatska uvode vojni rok… Ne treba to sve potcijeniti!

“Mi Evropi trebamo, a oni nama još više”

Hadžifejzović: Šta je ovo što se dešava u BiH? Je li reciklaža ili nešto dramatičnije?

Bogićević: Mi smo u Evropi, a čitav život molimo da nas Evropa primi! To nije dobro ni za njih ni za nas! Ovo se može tumačiti da Evropa želi da ubrza otvaranje pregovora! Ne bi dobro bilo da se otvara još nego žarište u srcu Evrope! Evropa ima dug! Da je ta Evropa bila odlučnija i brža, mogao je Dejton biti ’92! Imam dozu rezerve!

Hadžifejzović: Jesmo li mi potrebniji Evropi ili oni nama? Rade li to iz svog interesa?

Bogićević: Mi Evropi trebamo, a oni nama još više! Olako ne mogu ništa prihvatiti jer imam loše iskustvo iz devedesetih!

Hadžifejzović: Evropa nije jedinstvena?

Bogićević: Ne! Jedino što je trajno su interesi! Oni se mijenjaju! Da ne budemo toliki pesimisti, treba prepustiti vremenu, pa da vidimo šta će ta Evropa učiniti!

Hadžifejzović: Da li iko od lidera od Vas traži politički savjet?

Bogićević: Ne, i ne treba! Kad bi samo dio pažnje posvetili državi koliko posvećujemo naciji, imali bismo funkcionalnu državu! Historija nas uči da narod ne može niko uništiti, što svjedoči skoro osamdeset godina palestinskog slučaja, ali vidimo kako im je bez države!

“Trojka da bude još upornija”

Hadžifejzović: U kojem kontekstu Palestina ima veze s nama? Kažu da je FBiH Gaza

Bogićević: Nema mira u svijetu dok se ne riješi palestinsko pitanje! Jedino ispravno rješenje su palestinska i izraelska država!

Hadžifejzović: Otvaranje EU puta je zatvaranje njih, bh. političara, u zatvor

Bogićević: Oni to znaju, ali ne mora značiti da će otići u zatvor! Korupcija u Hrvatskoj nije pala. Otišao je samo Sanader! Nisam za sankcije po svaku cijenu!

Hadžifejzović: Moram pitati za ocjenu rada Trojke…

Bogićević: Bilo bi dobro da budu još uporniji!

Hadžifejzović: Bilo bi dobro da budete još direktniji… Recite im slobodno!

Bogićević: Ne želim! Neka rade svoj posao najbolje moguće!

Hadžifejzović: U istom danu su uhapšeni prvi čovjek OSA-e i predsjednik Suda države. To što smo jučer čuli od tužiteljice je šokantno. Kako to komentarišete?

Bogićević: Užasno, ali kod nas očekivano! Bolje bi bilo da se ovo ranije desilo! Volio bih da nastave sa hapšenjem svih onih koji su se o zakon ove države ogriješili!

Hadžifejzović: Kad je bilo gotovo da budete gradonačelnik Sarajeva, optužbe su stigle na račun SDP-a da su Vam ‘napakovali’. Šta znate o tome?

Bogićević: Nisam imao izbornu kampanju! Nisam tražio to. Prihvatio sam jer sam preživio rat u ovom gradu – gradu koji je pretvoren u logor! Dugo su tražili od mene da to prihvatim… Prihvatio sam s namjerom da pomognem ovom gradu! Dogodilo su da su dva čovjeka iz SDP-a bila protiv njihovog prijedloga, ali to je do njih… nije do mene! Do njih u partiji i do njih lično!

Hadžifejzović: Mislite da su dvojica mogla sama?

Bogićević: Ne znam! Sve je moguće! Nisam nikad razgovarao na tu temu! Ponudio sam svoje političke usluge, rekli ‘ne treba’, ja se zahvalio i tu je tačka!

Hadžifejzović: Jeste li ljuti?

Bogićević: Na njih ne! Ljut sam samo na sebe, jer sam im vjerovao! Bože moj, život ide dalje!