Boje gondola Trebevićke žičare u pet olimpijskih boja

BiH

zicara-3

Grad Sarajevo, dinamikom koja je predviđena, realizira proces revitalizacije Trebevićke žičare, kazao je Feni dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Istakao je da je Trebevićka žičara strateški projekt za Grad Sarajevo, a ujedno to je za građane grada Sarajeva iznimno emotivan projekt, jer je mnogo ljudi sentimentalno vezano za žičaru i ono što je ona predstavljala.

– S italijanskom firmom “Leitner”, koja je izabrana za gradnju žičare, potpisali smo ugovor i pravljenje žičare je u toku. Proizveden je i motor, stubovi su gotovi, a uskoro će krenuti i proizvodnja gondola – kazao je Feni Skaka.

Naglasio je da će boje gondola biti pet olimpijskih boja: plava, zelena, crvena, žuta i crna.

– To zapravo oslikava i multietničnost grada Sarajeva. U tim bojama je predstavljeno i sve naše šarenilo i jedinstvo njegovog sklada koji živimo u gradu Sarajevu – istakao je Skaka.

Dodaje da je trenutno projekt u blagom zastoju zbog neimenovanja nove uprave Grada Sarajeva i rukovodstva firme, koja će biti zadužena za upravljanje Trebevićkom žičarom “Sarajevo” d.o.o, a koju je nedavno osnovalo Gradsko vijeće.

Ipak, smatra da će to biti nadoknađeno dinamikom radova u budućnosti.

– Predviđamo da ćemo imati prilično blagu zimu, tako da ćemo to iskoristiti da bismo radili na izgradnji polazne i dolazne stanice i nakon toga bi u ta dva objekta kompanija Leitner ugradila elektro-mehanički dio žičare – kazao je Skaka.

Nada se da će bez nekih većih zastoja u budućnosti žičara biti izgrađena do početka zime 2017. godine.

– Obavezali smo proizvođača da u narednih 15 mjeseci žičara mora biti gotova. Ali, nadam se da će, ako ne bude nekih većih zastoja, sve biti završeno puno ranije – zaključio je on.

Projekt izgradnje Trebevićke žičare koštat će oko 15 miliona KM.