Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrijedna donacija

Bolnica u Novoj Biloj bogatija za novi uređaj za dijagnostiku epilepsije

bolnica nova bila eeg (1)

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva i menadžerica projekta Dženita Hukić kazala je da će zahvaljujući novoj opremi, vrijednoj gotovo 64.000 maraka, bolnica u Novoj Biloj moći pacijentima pružiti nove usluge

Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj bogatija je za savremeni video EEG uređaj, koji služi za dijagnosticiranje epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Bolnica je aparat dobila u okviru projekta “Interreg IPA-CBC HR-BA-ME182 NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti”, čiji je vodeći partner Federalno ministarstvo zdravstva, dok su ostali partneri Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva i menadžerica projekta Dženita Hukić kazala je da će zahvaljujući novoj opremi, vrijednoj gotovo 64.000 maraka, bolnica u Novoj Biloj moći pacijentima pružiti nove usluge.

Neurolog u bolnici u Novoj Biloj Mirza Baručija naglasio je da se radi o završnoj fazi velikog međunarodnog projekta zahvaljujući kojem je ova medicinska ustanova dobila video EEG aparat, dok je, također uspostavljena video veza u okviru telemedicine sa UKC Tuzla, KBC Mostar i Kliničkom bolnicom Dubrava u Zagrebu.

Na ovaj način će, kako je rečeno, biti olakšana dijagnoza epilepsija te omogućena daljnja edukacija zdravstvenih radnika.