Ostaju pri ranijoj odluci

Bolnice u Bihaću i Mostaru ne žele respiratore Srebrene maline: “Dajte ih onima kojima su potrebniji”

respiratori

Nakon što je SKB Mostar odbila respiratore “Srebrene maline”, i iz bihaćke Kantonalne bolnice kazali su kako će ih “prepustiti nekome kome su potrebniji”

S.DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je SKB Mostar odbila primiti respiratore ACM812A, Fokus je kontaktirao Kantonalnu bolnicu “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću da pitamo da li će ta zdravstvena ustanova prihvatiti respiratore koje ovih dana dijeli Federalna uprava Civilne zaštite.

Direktor bolnice, doktor Hajrudin Havić za naš portal kaže da je stav najveće zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona u vezi s ovim pitanjem jasan.

“Naš stav je jasan, tražili smo dokumentaciju na osnovu koje bi struka (anesteziolozi) dali svoje mišljenje o istim aparatima! Do sada nismo dobili povratnu informaciju, a s obzirom na to da imamo dovoljan broj respiratora za naše potrebe i dalje smo stava da iste daju onima kojima su potrebniji”, kazao je doktor Havić.

Podsjećamo iz SKB Mostar i Kantonalne bolnice u Bihaću odgovori još iz jula mjeseca na upit Fokusa da li će prihvatiti respiratore ACM812A koje je nabavila FUCZ-e putem firme “Srebrena malina”, bili su istovjetni ovima danas. I tada su iz ove dvije bolnice ukazivali na to da im je prije svega na prvom mjestu sigurnost pacijenata i njihovi životi.

“Odgovor za preuzimanje respiratora ponuđenih od Federalne uprave civilne zaštite od strane naše ustanove bio bi negativan zbog nepoznavanja karakteristika opreme kao što su modusi ventilacije, način pogona, potreba za centralnim dovodom plinova, iskustvo u radu i tako dalje”,naveli su u julu za Fokus iz SKB Mostar.

Odgovor sličan večerašnjem doktora Havića, Fokus je dobio i julu.

“Informiramo Vas da je Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” opremljena dovoljnim brojem respiratora i anestezioloških aparata, koje smo nabavili vlastitim angažmanom i donacijama. Za sve aparate koje smo kupili i dobili imamo saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva, te ih je ovlaštena firma montirala i stavila u funkciju. To je procedura za ovu i slične vrste medicinskih uređaja koje koristimo u medicinskim tretmanima”, naveli su iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Podsjećamo ranije su i na naš  upit da li Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću koristi donirane respiratore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a koji su isti kao oni koje je uvezla “Srebrena malina”, te da li im ovi aparati koriste za liječenje oboljelih od Covid -19 na u jedinicima intenzivne njege, iz ove zdravstvene ustanove u odgovoru Fokusu, pojasnili su da su oni dobili dva takva aparata, da su jedan proslijedili bolnici u Sanskom Mostu, te su naveli da ni taj aparat u Bihaću nije u funkciji.

– U donaciji iz UAE stigla su dva respiratora ACM8 12A respiratora od kojih je jedan ostao u Kantonalnoj bolnici, a drugi je proslijeđen za Opću bolnicu Sanski Most, a prema specifikaciji raspodjele koje je uradilo Ministarstvo zdravstva USK. Naš aparat je raspoređen na Centar urgentne medicine CUM i nije izvršena verifikacija i instalacija istog aparata jer nemamo informaciju tko je od donatora određen za navedene korake kao što je to slučaj sa ostalim uređajima koje je ustanova primila iz donacija. Uz predmetni aparat nije došla ni prateća dokumentacija, odnosno instalacija i obuka osoblja za rad na navedenom uređaju, pa se odgovor da li se isti može koristiti u jedinicama intenzivnog liječenja, odnosno koristiti za liječenje oboljelih od Covid -19 ne može dati – naveli su ranije u odgovoru Fokusu iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Kako je ranije objavila Federalna, iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ranije potvrđeno je da su odbili donirane respiratore od strane Civilne zaštite FBiH, odnosno respiratore iz afere “Srebrena malina”.

“SKB Mostar je odbila ponudu donacijskih respiratora iz razloga jer po procjeni naših anesteziologa takvi uređaji ne mogu biti od pomoći našim pacijentima. U principu, postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti njihovo zdravlje. Svi naši anesteziolozi iz SKB Mostar su potpisali izjavu kako ne žele rukovati takvim uređajima jer nisu za adekvatnu kliničku upotrebu”, poručila je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.