Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostalo 150 testova

Bolnici u Tešnju nedostaje testova na koronavirus, do sada radili s posuđenim

korona test

U Općoj bolnici u Tešnju očekuju da se preraspodjelom postojećih zaliha ili nabavkom novih riješi problem nedostatka testova na koronavirus

Iako je prije dva mjeseca akreditovan za testiranje na Covid 19 laboratorij Opće bolnice u Tešnju uskoro bi mogao prestati raditi ova testiranja. Razlog je nedostatak testova. Do sada su, ističu, radili sa 1.000 testova posuđenih od Kantonalne bolnice u Zenici očekujući s federalnog nivoa kontigent testova koji do danas nisu stigli. Trenutno se testiraju samo pacijenti na bolničkom liječenju.

Sa posuđenih 1.000 testova iz Kantonalne bolnice u Zenici u Tešnju su testirali pacijente u protekla dva mjeseca očekujući da će testovi koji ih sljeduju uskoro stići.

„Mi smo te testove gotovo u potpunosti potrošili. Oko 850 je potrošeno. Ostalo nam je još 150 testova za naše ležeće pacijente“, kaže za FTV Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice Tešanj.

Zbog nedostatka testova ponovo ispaštaju pacijenti, ali i poslovni ljudi. S obzirom da se testiraju samo pacijenti na bolničkom liječenju ostali se ponovo upućuju na KCUS.

„I sada imamo akreditiran laboratorij, imamo pozitivne pacijente ali, na žalost, nemamo dovoljno testova za dalji rad. Trenutno je obustavljeno testiranje svih pacijenata koji dolaze iz HES službi domova zdravlja Tešanj, Usora, Doboj Jug i Maglaj dok ne dobijemo testove za testiranje“, dodao je direktor Škiljo.

U Općoj bolnici u Tešnju očekuju da se preraspodjelom postojećih zaliha ili nabavkom novih riješi problem nedostatka testova na koronavirus.

„Svi dosadašnji testovi su dijeljeni sa federalnog nivoa od strane kriznog štaba. Oni su raspodijeljeni, ali mi u toj raspodjeli nismo dobili te testove“, kaže direktor Opće bolnice Tešanj.

Zbog nedostatka testova trpi i ovdašnja privreda. Redovna, ali i komercijalna testiranja u Tešnju su vršena u toku jednoga dana, dok se rezultati testova upućenih na KCUS čekaju i po nekoliko dana.