Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banovići

Borba za fotelje dovela u pitanje isplatu novčane pomoći EU građanima

banovici opcinsko vijece (1)
FOTO: Općina Banovići
Općinsko vijeće Banovići

I čini se da ni jednima ni drugim to zapravo i nije bitno. Jedni se bore da sačuvaju svoje fotelje, drugi da u njih zasjednu, oglasio se i Bego Gutić

Nastavak druge vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići prekinut je jučer popodne jer nije bilo dogovora oko dnevnog reda.

Nakon dugotrajne rasprave i nekoliko pauza, predsjedavajući Robert Lapčević odlučio se da sjednicu prekine uz obrazloženje da se nova većina u Vijeću i dalje ne pridržava odredbi Poslovnika o radu i da u tome ne želi da sudjeluje.

Nova većina uz pomoć bivšeg SDA-ovca

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nova većina, koju čine vijećnici Pokreta demokratske akcije (PDA), Naroda i pravde (NiP) i jedan bivši SDA-ovac, održavala je vanredne sjednice koje je sama sazivala, ali odluke donesene na istim nisu provodive jer je pečat još uvijek kod bivše većine predvođene SDA.

Nova većina odbija doći na sjednice Općinskog vijeća koje saziva predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda.

“Nova većina je već na početku sjednice predložila izmjene i dopune dnevnog reda prema kojima bi se kao prve tačke razmatrale razrješenje predsjedavajućeg i njegovog zamjenika te imenovanje novog predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići, a tek u nastavku bi se raspravljalo i o nekoliko bitnih odluka, poput Odluke o privremenom finansiranju općine Banovići za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine, Odluke o stipendiranju učenika i studenata sa područja općin Banovići za školsku / akademsku 2023/2024. godinu te Program rada Vijeća i Plan i program rada općinskog načelnika i općinskog organa uprave za 2024. godinu”, navodi se u saopćenju iz Općine Banovići.

No, nova opozicija ne misli napustiti pozcije prije nego se usvoji Odluka o privremenom finasiranju općine Banovići.

Blokadom s obje strane dovodi se u pitanje izmirivanje tekućih obaveza ali i isplata pomoći Evropske unije koju je iz te opštine na nedavnom javnom pozivu dobilo 1.555 socijalno ugroženih domaćinstava.

I čini se da ni jednima ni drugim to zapravo i nije bitno. Jedni se bore da sačuvaju svoje fotelje, drugi da u njih zasjednu.

Gutić sve pravda brigom za građane

SDA-ov načelnik Bego Gutić, očekivano, za sve optužuje vijećnike nove većine. Ponašanje dojučerašnje većine u kojoj je i njegoav SDA Gutić pravda brigom za građane, a blokadu promjene vodećih ljudi u Općinskom vijeću pravda time da nova većina ne poštuje procedure i pravilnike.

Iako je očito da u općinskom vijeću sada postoji većina u kojoj nije SDA, Gutić je poručio i ovo:

“Ne dozvolimo da ponovo izgubimo slobodu i demokratiju koju smo izvojevali 2020. godine”.