Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žurnal

Borba za vode USK-a: Pićeš supu na slamku, zadavit ću te golim rukama!

kraljevac

Za hiljadu i po eura trebala se “završiti” dozvola za korištenje voda u USK-u

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović (SDP) prijavljen je Tužilaštvu USK-a zbog navodnog posredovanja u koruptivnom djelu. U viber prepisci sa jednim od članova Sportsko ribolovnog društva iz Ključa Zukanović je napisao da se “jednoj osobi” na kafu treba poslati 1.000 do 1.500 eura da se “sve izvede”:

-Drugačije teško da se može završiti – navodi se u prijavi Tužilaštvu da je napisao Zukanović.

Zukanović će kasnije reći kako broj sa kojeg su poruke poslane više nije njegov, ali nikada neće prijaviti da se neko “lažno predstavlja” u njegovo ime niti zloupotrebljava njegov stari broj.

U Tužilaštvu USK-a kažu kako su provjere po ovoj prijavi u toku, piše Žurnal.

Za hiljadu i po eura trebala se “završiti” dozvola za korištenje voda u USK-u. Žurnal je već pisao da je Ministarstvo poljoprivrede USK-a dozvolu dodijelilo firmi Kraljevac iz Ključa nakon spornog bodovanja iako Kraljevac nije ispunjavao uslove konkursa. Pravo na korištenje uslijedilo je, podsjetimo, nakon posjete delegacije USK-a vlasniku firme Kraljevac Fahrudinu Ljutiću. Ljutić, švicarski biznismen bh. korijena Kraljevac je osnovao 2014. godine u Ključu. Njegova firma nema nijednog ribočuvara a SRD Ključ koje je do tada imalo pravo na korištenje voda egzistira više od 80 godina.

Načelnik Zukanović nije želio govoriti za Žurnal.

KRALJEVAC NIJE ČLAN SAVEZA

Općinski sud u Bihaću usvojio je zahtjev SRD-a Ključ da se odgodi izvršenje ove dozvole s obzirom da je pokrenut upravni spor pred nadležnim sudom protiv Ministarstva poljoprivrede koje je dozvolu izdalo. Na čelu ministarstva je Sulejman Kulenović (SDP).

Ministar Kulenović i načelnik Zukanović

Kraljevac nije član Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH. Savez je početkom novembra od Ministarstva tražio informacije o udruženjima koja imaju dozvole za korištenje voda kako bi distribuirali potrebni material. Iz Ministarstva je stigao usmeni odgovor da je korisnik prava Kraljevac, te da SRD Ključ treba “izbaciti sa te liste”, iako procedura još uvijek nije bila okončana. Iz Ministarstva su ignorisali pitanje Žurnala da li su prilikom dodjele dozvole bili upoznati sa činjenicom da Kraljevac nije član Saveza.

KAD MINISTAR PRIJETI

Priča o dodjeli prava na korištenje voda ilustrativna je kao pokazatelj kako se ministri i biznismeni u USK obračunavaju sa neistomišljenicima. Neki kroz zakone i propise drugi putem privatne prepiske.

-Pićeš supu na slamku – napisat će biznismen Ljutić u privatnoj korespondenciji jednom od članova SRD-a Ključ.

Ako se mojoj porodici nešto desi, zadavit ću te golim rukama – zaprijetio je ministar Sulejman Kulenović unoseći se u lice zastupnici u Skupštini USK-a Vildani Alibabić (Naša stranka). Ministar Kulenović prijetnju je izrekao izrevoltiran njenim pitanjem postavljenim na sjednici o dodjeli prava na korištenje voda Kraljevcu.

Zastupnica Alibabić događaj je prijavila policiji. Do sada, a od prijetnji je prošlo skoro dva mjeseca, nije dobila nikakvu informaciju o pokretanju postupka niti je pozivana na razgovor.

U zahtjevu koji je iznijela na sjednici tražila je da joj Kulenovićevo Ministarstvo dostavi dokumentaciju i način bodovanja. Na njeno zastupničko pitanje nikada nije odgovoreno a dokumentacija nije dostavljena.

Dok Ljutić i Kulenović prijete otvoreno i verbalno, načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, nezadovoljan komentarima na društvenim mrežama i skretanjem pažnje na ono što se dešava, u oktobru u proceduru upućuje izmjene Odluke o javnom redu i miru Općine Ključ. Izmjene odluke pravdaju se ugrožavanjem opće sigurnosti ali se zapravo radi o ušutkivanju neistomišljenika, od kojih su neki pozivani na informativne razgovore.

U izmjenama se precizira da će biti sankcionisan svako ko se, između ostalog, bavi “omalovažavanjem” na društvenim mrežama.

Direktan je ovo odgovor načelnika Ključa na formiranje grupe na facebook mreži Ne privatizaciji rijeka Sane, Sanice i Korčanice, u kojoj se okuplja oko tri hiljade članova i javno govori o malverzacijama lokalnih vlasti.

Žurnal je pisao o načinu bodovanja koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede. Ova dokumentacija skrivana je i od zastupnika i članova SRD Ključ. Objavili smo kako je firma Kraljevac dobila bodove na nepostojećoj ribočuvarskoj službi, poribljavanju koje nikada nije provela a zakonski to nije ni mogla jer u posjedu nije imala ni centimetar vode, kao i za uspješan rad iako su egzistirali samo kao hotel.