Globus

strava u hrvatskoj

Stric prijetio nećaki da će joj ubiti brata, pa je silovao

10/12/2019

Žrtva je putem video veze u dva navrata detaljno opisala kroz kakav je pakao prošla.

Muškarac u kući svog brata u mjestu u centralnoj Hrvatskoj u desetak dana tri puta je silovao djevojčicu. On je tri puta tokom noći dolazio u sobu u kojoj je spavala sa sestrom. Za ova zlodjela nepravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci.

Probudio bi je, skinuo odjeću sa sebe i nje i govorio joj da mora s njim spavati ili će njenom najmlađem bratu i njenim roditeljima staviti otrov u piće. Nakon toga legao je na nju i savladao otpor, raširio joj noge i, iako mu je preplašena žrtva sve vrijeme govorila da to ne želi, da joj to ne može raditi i da će zvati mamu, koja je s njenim ocem i braćom spavala u susjednoj sobi s njom imao polne odnose, piše portal 24sata.hr.

Žrtva je putem video veze u dva navrata detaljno opisala kroz kakav je pakao prošla.

“Njezini iskazi bili su dosljedni, životni i uvjerljivi”, rekao je sudija dodajući kako su prijetnje ubistvo članova porodice djelovali zastrašujuće na 13-godišnju djevojčicu.

Njega su teretili za polnu zlopotrebu djeteta mlađeg od 15 godina uz prijetnju ili upotrebu sile za šta je krivičnim zakonom propisana kazna od tri do 15 godina zatvora. Za svako od tri gnusna nedjela nepravosnažno je osuđen na po tri godine i osam mjeseci zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Jedinstvena kazna je, naime, uvijek manja od zbira pojedinačnih kazni.

“Ona je sve inicirala. Nisam joj prijetio i nisam s njom spavao tri puta nego dva”, rekao je stric (32) žrtve braneći se na županijskom sudu dodajući da je znao da mu je nećaka u ljeto 2018. imala manje od 15 godina.

Kako je kazna manja od pet godina zatvora sudija ga je po automatizmu morao pustiti iz istražnog zatvora u kojem je bio od februara 2019. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunaće mu se u kaznu.

Sudija mu je takođe odredio zabranu prilaska žrtvi na manje od 200 metara i kontaktiranja djevojčice ndirektno ili indirektno putem maila, telefona ili drugih sredstava. Ako osuđenik prekrši mjere zabrane, ponovo će ići u istražni zatvor. Obrazlažući kaznu sudija je olakšavajućim cijenio to što je osuđenik otac dvoje maloljetne djece o kojoj brine i to što je djelimično priznao nedjela.

Kao otežavajuće okolnosti sudsko vijeće je cijenilo to što je seksualno zlostavljao nećaku i što je ranije osuđivan, doduše ne za slična krivična djela nego za krađe i teške krađe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.