Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci danas ponovo izlaze na ulice

borci sicki brod333

Objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te borački dodatak stari su zahtjevi demobilisanih boraca koji u Sarajevu protestuju već deset mjeseci. Sjednica federalne Vlade održana u četvrtak, na kojoj je razmatran, ali ne i utvrđen nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kako kažu borci, nije ništa donijela. Tvrde da se Vlada ne osvrće na njihove jasno postavljene zahtjeve, među kojima i onaj za održavanje sjednice Parlamenta. Ako je suditi po najavama, demobilisani borci danas će u pet do 12 izaći ponovo na ulice.

“Slavićemo mi 15. april (Dan Armije RBiH, op.a), ali uz našu pobjedu. Ovog puta protesti će biti posebno organizovani. Biće blokirana država”, poručuje jedan od boraca iz kampa u Sarajevu, prenosi Oslobođenje.

Demobilisani borac iz Bugojna Nazil Velić kaže da borci ostaju pri odluci da izađu na proteste, no ističe da se suočavaju i sa velikim pritiscima.

“Policija je odbila našu najavu protesta, rekli su da će biti represivne mjere, da će biti kažnjavanja… Faktički su nam već priprijetili. Mi ćemo izaći na mirne proteste i vidjećemo šta će biti”, kaže Velić i dodaje da u sukobe neće ulaziti.

“Ministar Bukvarević je nekoliko puta dolazio ovdje u kamp i obećavao još jesenas da će taj registar biti objavljen 1. januara. Čuli smo još niz obećanja za koja se ispostavilo da su bila obmana. Jednostavno smo postali imuni na njegove riječi, da bilo šta izgovori. Taj nacrt zakona koji predlažu već postoji i u nekim kantonima se ta prava koriste već nekoliko godina. Izjave ministra i njegovih savjetnika jednostavno nas dovode do ludila i zato smo se odlučili na blokade i proteste 9. aprila”, ističe borac Hasudin Šegić.

Dodaje da ova populacija nije imala priliku da slavi 15. april, Dan Armije RBiH.

“Slavila je kući u najlošijim uslovima. Uvijek nam je taj Dan Armije bio rak-rana na duši, kad se sjetimo da na osnovu učešća ove iste populacije mnogi lažni korisnici imaju prava, beneficije. Na sastanak koji smo imali nedavno ovdje u kampu borci iz nekoliko opština nisu mogli ni doći, jer nemaju novca. Ovdje u Sarajevu se rješavaju svi naši problemi”, smatra Šegić.

Drago Grbavac, predsjednik Udruge/udruženja zaboravljenih branitelja/boraca BiH, kaže da svakodnevno protestuju na Bijači.

“Naši zahtjevi se vrlo lako mogu riješiti samo kad bi Parlament radio svoj posao. Oni imaju sve naše zahtjeve još od prošle godine, od sedmog mjeseca. Nije do nas. Mi smo posljedica, a oni su uzrok”, kaže Grbavac.

Dok se ne stvore svi uslovi za utvrđivanje zakona, resorno ministarstvo za narednu sjednicu Vlade treba pripremiti prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Najavljena uredba će regulisati pravo na osnovno osiguranje koje bi trebali ostvariti muškarac i žena, demobilisani borac, stariji od 60 odnosno 50 godina, a da ni jedni ni drugi nemaju drugih primanja.

“To što oni predlažu niko neće dočekati”, kaže Velić.