Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci postavili uslov: Uhljupi u Sarajevu će ova tri zahtjeva morati ispuniti (FOTO)

BiH

borci protest (3)

Nekoliko stotina demobilisanih boraca danas u 10 sati blokiralo je saobraćaj na petlji u Šićkom Brodu u Tuzli. Njihovi zahtjevi su borački registar i borački dodaci, te ukidanje finansiranja preko 1.600 boračkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Blokadom petlje do daljnjeg je blokiran zapadni ulaz u Tuzlu te pravci prema Lukavcu, Sarajevu i Orašju na tom dijelu magistrale.

U blokadi učestvuju bivši borci iz Tuzlanskog kantona, kao i iz Zvornika i okolnih mjesta, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona vozila usmjeravaju alternativnim pravcima. Učesnici blokade ne žele razgovarati s novinarima, a u pismenom obraćanju javnosti poručuju da neće pregovarati s policijom.

“Naš vođa i smjernice su tri tačke. One nas predstavljaju i njihovo ispunjenje naši su pregovori. Bešćutnost i bahatost političara iz Parlamenta ogledao se najbolje na našim prošlim protestima ispred te kuće srama, kada je iz svih krajeva došlo 1.200 boraca. Neki su putovali i po šest sati, bez feninga u džepu. Bagra unutra sjedi, šupljira u toplom, ispija kafe i ide na ručak, a 1.200 boraca i radnice gračaničke ‘Fortune’ stoje ispred na zehmeriji. Oni ne jedu, ne piju kafe i čajeve i gledaju preko ramena policajaca i tako do 23 sata, da bi saznali da su političari, od kojih je većina rat provela sita i u toplom, glasali protiv onog što traže, a protiv zahtjeva nijednog argumenta (…). Mogli bi se pokajati što nisu usvojili zahtjeve dok smo im cvokotali ispod pendžera. Od uhljupa u Sarajevu zahtijevamo realizaciju naša tri zahtjeva i nikom nećemo dati da manipuliše borcima”, navodi se, između ostalog, u pismenom obraćanju.

Osim zastava Bosne i Hercegovine i Armije Republike BiH, učesnici blokade nose bedževe i transparente s likom Sulejmana Fejzića Fejze, bivšeg oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je vršio intenzivne pripreme za današnji protest, a prije nekoliko dana preminuo je u 52. godini života.

Blokada puta kod Zenice

Bivši borci osim petlje u Šićkom Brodu, blokirali su raskrsnicu magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, magistralni put M-17 Žepče-Zenica u mjestu Donja Golubinja, planinski prevoj Ivan na putu Sarajevo-Konjic, petlju Blatuša kod Zenice i magistralu M-18 Sarajevo-Vogošća u naselju Kobilja glava.

Protesti u Zenici

Više desetina demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida blokiralo je danas magistralni put M-17 kod ulaza u Zenicu na lokalitetu petlje na Blatuši, tražeći ispunjenje zahtjeva, odnosno uspostavljanje boračkog registra, boračkih dodataka te ukidanje finansiranja boračkim udruženjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši borci su blokirali magistralni put M-17 na ulazu u Zenicu, te je usljed blokade na cesti veći broj teretnih vozila, a saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcima.

Samir Kubat, jedan od učesnika protesta, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako borci traže formiranje boračkog registra, ukidanje finansiranja boračkim organizacijama i pravo na borački dodatak.

“Blokade su poznate svim institucijama, svi znaju, komplet država zna. Naš sistem, koji je trebao da nam da pravo na život, pravo na borački dodatak, boračka pitanja, do toga nije došlo. Naš jedan borac koji je trebao da dođe sa nama na proteste je umro, bez ičega. U ovom gradu smo imali obećanje od gradonačelnika i gradskih službi da ćemo dobiti autobus koji će ići za Sarajevo, to je ostalo samo na papiru. Obećati pa slagati, nije korisno. Mi tražimo svoja prava, osnovna prava, ali nećemo da nijedna stranka niti jedan pojedinac manipuliše nama. Tražimo pravo na život, na zaposlenje, ono što je dostojno čovjeka. Na nivou Federacije ukidanje udruženja koja izvlače sredstva koja treba da idu demobilisanim borcima”, rekao je Kubat.

Halid Smriko izjavio je kako borci zaslužuju ispunjenje zahtjeva.

“Od prvog do zadnjeg dana bio sam borac. Tražimo da se ukine finansiranje boračkih organizacija, da se to svede na najniži nivo. Mi zbog njih nemamo ništa i došli smo do ovoga. Kako ih nije stid? Oboljeli smo, umiremo, nemamo ništa. Ovi ljudi što godinu dana skoro stoje u Sarajevu traže isto, je li ih stid da dođe do ovoga? Ovo je velika bruka i sramota. Za plate se mogu odvojiti sredstva, a za nas se ne može odvojiti za minimalne penzije. Zar ja nisam zaslužio to, nemam ni posla, sad sam dobio šećer, koji je sad preko 26. Gdje ću ja dobiti posao sa 53 godine, niti imam posla niti penzije niti mi daju raditi”, rekao je Smriko.

Demonstranti unatoč niskim temperaturama još uvijek u blokadi drže ovaj dio magistralnog puta i poručuju da neće tako lako otići. Osim na ovoj dionici puta, na području ZDK blokiran je magistralni put M-17 i u mjestu Donja Golubinja na dionici puta Žepče-Zenica te mjestu Karuše na dionici Doboj-Maglaj.

Borci protestuju i u Hercegovini

Bivši pripadnici HVO-a, okupljeni u udrugu “Zaboravljeni branitelji”, protestvovali  su u srijedu u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Čapljini.

Iako je najavljena blokada Graničnog prijelaza Bijača, policija ih je u tome spriječila.

Demobilisane  borce  okupljene u Širokom Brijegu primio je kantonalni  ministar za pitanje boraca  Mladen Begić.