Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci najavljuju blokade ako se ne ispune njihovi zahtjevi

borci protesti222

Nekoliko desetaka boraca okupilo se ispred Parlamenta Federacije BiH tražeći da se na dnevni red dvodnevnog zajedanja Predstavničkog doma, koje je u toku, uvrsti rezolucija boraca.

Ukoliko se to ne desi, kažu, nastavit će protestirati i preduzeti blokade u Federaciji BiH.

Osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji. Jedan od zahtjeva je i da bude sačinjen novi registar branitelja.

Tražeći ispunjenje navedenih zahtjeva potpisnici rezolucije, udruge i organizacije branitelja, protestirali su i tokom prijašnje sjednice Predstavničkog doma, kada je nakon sastanka predstavnika doma s borcima poručeno da su „Vlada FBiH, kao i federalna ministarstva boraca, rada i socijalne politike te finansija, pokrenuli ozbiljne korake u rješavanju određenog broja pitanja iz oblasti boračkih prava i statusa, mnogo šira od onih koje je uputila ova boračka populacija“.

Tom prilikom, predsjedavajući Doma Edin Mušić konstatovao je da je jedna od tačaka rezolucije „teška“ oko 300 miliona KM, što bi, po njegovim riječima, potpuno dovelo u pitanje funkcioniranje cjelokupne Federacije.

– To je trenutno nerealno, ali Federalno ministarstvo i Vlada su jako otvoreni u kontekstu svih pitanja boračke populacije, znači i porodica poginulih branitelja i šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja, a svakako i demobilisanih boraca – kazao je Mušić.