Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borell: EK spremna da ponudi kandidatski status ukoliko BiH postigne konkretne rezultate

Borrell (1)

Naglasio je da bi fokus trebao biti na neophodnim reformama radi oporavka od pandemije i nastavka evropskog puta

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas da EU želi ohrabriti bh. političke lidere da ubrzaju reformske napore u ostatku ove godine koja nije izborna.

Nakon četvrtog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina koji je održan danas u Briselu, Borrell je istakao da je dužnost bh. političara da povedu zemlju prema EU u skladu sa željama stanovnika Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da je na sastanku razmatrana neophodnost reforme izbornog zakona koja bi uklonila sve oblike nejednakosti i diskriminacije, uključujući i ustavni nivo.

– Evropska komisija je spremna da ponudi i kandidatski status ukoliko Bosna i Hercegovina postigne konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta koji uključuju i važne reforme u oblasti vladavine prava i funkcionisanja institucija – rekao je Borrell.

Naglasio je da bi fokus trebao biti na neophodnim reformama radi oporavka od pandemije i nastavka evropskog puta.

– Mi ćemo podržati oporavak ekonomije kroz ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan za bolju infrastrukturu, podršku biznisima, te zelenu i digitalnu transformaciju – naveo je Borrell.

Potcrtao je da nas je nedavna godišnjica genocida u Srebrenici podsjetila na potrbu za pomirenjem u BiH i cijeloj regiji kako bi krenuli naprijed, te da pokušaji revizije istorije, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca nemaju mjesta u Evropi i neće biti tolerisani.