Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borrell: Zabrinuti smo, sve je više nasilja i diskriminacije LGBTI osoba u Evropi

Zastava duginih boja na zgradi Delegacije EU u BiH
Foto: Delegacija EU u BiH

EU poziva svih 67 državnih jurisdikcija u svijetu koje i dalje kriminaliziraju homoseksualnost, od kojih 11 sporazumne istospolne odnose kažnjava smrtnom kaznom, da odmah okončaju tu diskriminacijsku praksu

Povodom 75. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) – „Uvijek zajedno: ujedinjeni u raznolikosti” – pravodoban je podsjetnik da su sva ljudska bića, bez obzira na to ko su, koga vole i kako vide i definiraju sama sebe, rođena slobodna, s jednakim dostojanstvom i pravima, stoji u izjavi visokog predstavnika Josepa Borrella u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

-Svjedoci smo porasta retorike protiv LGBTI osoba potaknute dezinformacijama i lažnim diskursima, koja često dovodi do nasilja, uznemiravanja i stigmatizacije. Izvještaji Međunarodnog udruženja lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (ILGA) i EU-ove Agencije za temeljna prava (FRA) upućuju na sve veće nivoe nasilja, diskriminacije i isključenosti LGBTI osoba u Evropi. Duboko smo zabrinuti zbog situacije podjednako u Evropi i u svijetu. Sukobi, krize i vanredna humanitarna stanja često dodatno povećavaju ranjivost LGBTI zajednice.

„Uvijek zajedno: ujedinjeni u raznolikosti”
Foto: Delegacija EU u BiH

Neprihvatljivo je da se ljudska prava i dalje krše i zloupotrebljavaju na temelju percipirane ili stvarne seksualne orijentacije i rodnog identiteta. EU poziva svih 67 državnih jurisdikcija u svijetu koje i dalje kriminaliziraju homoseksualnost, od kojih 11 sporazumne istospolne odnose kažnjava smrtnom kaznom, da odmah okončaju tu diskriminacijsku praksu. Intenzivno sarađujemo sa svim našim partnerima na suzbijanju zakona, politika i praksi kojima se diskriminira na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta te uklanjanju svih oblika nasilja.

Pozdravljamo pozitivne pomake, kao što je poboljšana pravna zaštita u nekim zemljama, koji su često rezultat neumornog rada civilnog društva. EU odlučno podupire organizacije civilnog društva i borce za prava LGBTI osoba. Ove je godine dodatnih 15 miliona EUR namijenjeno promicanju ravnopravnosti, uključenosti i raznolikosti na globalnom nivou, uz finansijska sredstva dodijeljena u okviru regionalnih i drugih programa i mehanizama.

EU će nastaviti s radom, među ostalim i u okviru multilateralnih foruma, na zaštiti i promicanju potpunog ostvarivanja ljudskih prava za LGBTI osobe u svim aspektima njihova života, u EU-u i širom svijeta. Solidarni sa svima – ujedinjeni u raznolikosti – stoji u Borrellovoj izjavi.