Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zgrada Goethe Instituta

Osvanuo uvredljiv grafit u Sarajevu, gdje je izložba o prijetnjama LGBT zajednici

goethe institut grafit
Foto: Mahir Sijamija (RFE/RL)

Nepoznati počinilac je ispisao uvredljivi grafit neposredno nakon sinoćnje izložbe, pod nazivom “Čestitke, sramite se”

Zgrada Goethe Instituta u Sarajevu je tokom noći između 13. i 14. juna vandalizirana homofobnim grafitom.

Prema riječima zaposlenika Instituta, policija je obavila uviđaj i izuzela snimak videonadzora na kome je snimljena jedna maskirana osoba, kako vandalizira fasadu na ulazu u institut.

Nepoznati počinilac je ispisao uvredljivi grafit neposredno nakon sinoćnje izložbe, pod nazivom “Čestitke, sramite se”.

Izložba je prikazala sa kakvim se sve govorom mržnje, uvredama, prijetnjama i komentarima suočavaju pripadnici LGBTQ zajednice u online ali i u stvarnom svijetu.

Ova izložba je dio programa tokom Mjeseca ponosa bosanskohercegovačke povorke ponosa.

Peta povorka ponosa zakazana je za 22. juni.

Prošlogodišnja, četvrta po redu, povorka ponosa u Sarajevu je prošla bez incidenata. Aktivisti i saveznici LGBTIQ zajednice prošetali su od Zemaljskog muzeja do Narodnog pozorišta pozivajući na jednakopravnost i ravnopravnost u bosansko-hercegovačkom društvu.

U Banjaluci je organizovanje događaja koji govore o ljudskim pravima homoseksualnih, biseksualnih, transeksualnih, interspolnih i queer (LGBTQ) osoba ove godine otkazano iz sigurnosnih razloga.

Odluka je donesena jer su 18. marta prošle godine aktivisti i novinari napadnuti, a policija zabranila događaj na kojem je trebao biti prikazan dokumentarni film, te održana rasprava o stanju ljudskih prava.

Aktiviste i novinare je tada napalo 30 maskiranih huligana, na očigled policije koja nije reagovala ni procesuirala napadače ni nakon godinu dana.

Okružni sud u Banjaluci u presudi 15. decembra prošle godine je zatražio od MUP-a Republike Srpske da iznese podatke o policajcima koji nisu reagovali, navodeći da su “trebali identifikovati nasilnike, spriječiti njihovo nasilno ponašanje i svaki drugi incident”.