Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN upozorava

Genitalno sakaćenje žena i djevojčica i dalje se događa širom svijeta

afrika zene
Foto: Screenshot/ Ilustracija

Porodice, naročito u Evropi i Sjevernoj Americi, odvode svoje kćerke u zemlje i zajednice iz kojih potiču kako bi ih podvrgle FGM-u tokom školskih raspusta, saopštili su iz kancelarije

Borba protiv genitalnog sakaćenja djevojčica i žena (Female genital mutilation – FGM) je ugrožena zbog porodica koje odvode djevojčice u druge zemlje kako bi ih podvrgle ovom postupku, upozorile su Ujedinjene nacije u petak, prenosi AFP.

Iako brojne države ulažu više napora u iskorjenjivanje genitalnog sakaćenja žena i djevojčica, ono se nastavlja širom svijeta, djelomično zbog “tajne prirode” ovih prekograničnih kretanja kojima se zaobilaze zabrane, navodi Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava.

Porodice, naročito u Evropi i Sjevernoj Americi, odvode svoje kćerke u zemlje i zajednice iz kojih potiču kako bi ih podvrgle FGM-u tokom školskih raspusta, saopštili su iz kancelarije.

Ovaj fenomen, koji je teško kvantificirati, posebno pogađa djevojčice koje žive u Evropi ili Sjevernoj Americi, koje roditelji ili rodbina prisiljava na tajni odlazak tokom školskih praznika u zemlje porijekla, ali su pogođene i druge regije, navodi se u izvještaju Visokog komesarijata poslanom medijima.

Iako je “prekogranično sakaćenje ženskih spolnih organa” oduvijek postojalo, jedan od faktora koji sada pogoduje tome u Africi jesu razlike u zakonodavstvu među zemljama, iako je u većini zemalja na ovom kontinentu sakaćenje kriminalizirano.

-Genitalno sakaćenje žena dio je kontinuiteta rodno uslovljenog nasilja i nema mjesta u svijetu u kojem se poštuju ljudska prava – istaknuo je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Tuerk u saopćenju za javnost.

On je pozvao države da “osiguraju usvajanje usklađenog globalnog pristupa” za rješavanje uzroka i posljedica ove prakse, prije svega usklađivanjem svojih pravnih i političkih okvira, kako bi se ta štetna praksa prekinula svugdje u svijetu.

Djevojčice se u nekim slučajevima odvode u zemlje koje služe kao “transnacionalna središta za sakaćenje ženskih genitalija”, ističe UN ne navodeći o kojim se zemljama radi.

Tuerk je također pozvao zemlje da pojačaju prikupljanje podataka, iako naglašava da tajna priroda ovih kretanja otežava njihovo kvantificiranje.

Statistika posebno nedostaje na Bliskom istoku i u Aziji. Prema Populacijskom fondu Ujedinjenih naroda, više od 200 miliona djevojčica i žena koje su danas žive podvrgnuto je genitalnom sakaćenju. U 2024. godini procjenjuje se da je 4,3 miliona djevojčica u opasnosti da budu pogođene tom praksom.

Prema navodima ovog visokog tijela UN-a, ako se ova praksa nastavi sadašnjom brzinom, 68 miliona djevojčica bit će podvrgnuto sakaćenju genitalija između 2015. i 2030. godine.

Prema izvještaju, u Evropskoj uniji postoji 600.000 žena koje su podvrgnute sakaćenju ženskih genitalija, a 190.000 mladih djevojaka izloženo je tom riziku.

UNICEF, agencija UN-a za zaštitu prava djece, definira genitalno sakaćenje žena (FGM) kao “djelimično ili potpuno uklanjanje ženskih vanjskih genitalija ili druge povrede ženskih genitalnih organa iz nemedicinskih razloga”.

Ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući infekcije, krvarenje, neplodnost i komplikacije pri porođaju, te smanjenje ili potpuno uništenje sposobnosti seksualnog zadovoljstva.