Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasan odgovor Borella

Borenović kaže da je BiH uvela sankcije Rusiji, Dodik demantuje

borenović
branislav borenovic – db (1)
Branislav Borenović

Borenović je naveo da već skoro godinu ne može da dobije odgovor na zastupničko pitanje od Vijeća ministara BiH, jer to blokiraju ministri iz SNSD-a

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je danas da je od visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella dobio potvrdu je da se Bosna i Hercegovina pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije.

“Borrell mi je odgovorio na upit prati li BiH vanjsku politiku EU-a i je li se BiH pridružila restriktivnim mjerama protiv Ruske Federacije. Odgovor je vrlo jasan, BiH se pridružila EU sankcijama protiv Rusije”, rekao je Borenović.

Borenović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, naveo je da već skoro jednu godinu ne može da dobije odgovor na zastupničko pitanje od Vijeća ministara BiH, jer to blokiraju ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kako je dodao, vjerovatno u “strahu od istine”, pa je iz tog razloga pisao Borrellu.

“BiH se pridružila u deset paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija, do sankcija protiv pojedinaca i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi”, naveo je Borenović.

Još je rekao da je i iz odgovora od Borrella i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente koji je dobio nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

“Borrell nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija”, zaključio je lider PDP-a.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku, može se slobodno reći da “gdje je Dodik stao, Željka Cvijanović je nastavila, da se kao vlast kontinuiteta na nivou BiH pridružuju sankcijama protiv Rusije”.

Dodik: Borenović vraća staru laž

Komentarišući Borenovićevu izjavu, predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da se “poslije teškog i dugog zimskog sna proljećem probuđeni Branislav Borenović vraća staru laž i podvalu u javni prostor, samo da bi o nečemu pričao”.

Dodao je da Borenović pitanje o sankcijama uvedenim Rusiji trebalo da uputi Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, a ne Borrellu.

“Zar Borenović nije čuo izjavu ruskog ambasadora od prije nekoliko dana da je BiH na spisku prijateljskih zemalja Rusije”, kazao je Dodik.

On tvrdi da ni Predsjedništvo BiH ni Vijeće ministara BiH nikada nisu donijeli odluku o sankcijama Rusiji.