Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Mi nismo Dodik pa da stalno mijenjamo mišljenje

BiH

borenovic

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da se može doći do rješenja kojim bi bila zadovoljena presuda Ustavnog suda BiH o 9. januaru, ali i odluka naroda na referendumu koji je zakazan za 25. septembar, a to je da 9. januar ostane Dan RS-a, na način koji bi bio prihvatljiv za sve.

– Spremni smo da nakon referenduma mirno dođemo do rješenja kojim nećemo ići na štetu nijedne strane u RS-u i BiH – ustvrdio je Borenović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da nema odustajanja od skupštinske odluke o referendumu o Danu RS-a.

– Glasali smo za odluku Narodne skupštine RS-a. Mi nismo Milorad Dodik pa da stalno mijenjamo mišljenje. Uvažavamo mišljenje EU, Srbije, ali za nas je najvažnije mišljenje Narodne skupštine RS-a – kazao je lider PDP-a.

Smatra da Srbija nikada neće okrenuti leđa RS-u te da je stav rukovodstva te zemlje da ne podrži referendum u RS-u pragmatičan stav Srbije koji se mora prihvatiti.

Borenović tvrdi da su se bespotrebno podigle političke tenzije u vezi s pitanjem referenduma u RS-u te dodaje da narod ne treba da se boji i da nema potrebe govoriti o bilo kakvoj vrsti sukoba, kao i da “iz ovoga treba” izaći na demokratski način.