BiH

Predsjednik PDP-a

Borenović o imenovanju Schmidta: Međunarodna zajednica se namjerava ozbiljno pozabaviti BiH

27/05/2021

Borenović očekuje da se međunarodne institucije i OHR "konačno pozabave borbom protiv korupcije i stvaranjem efikasnog pravosuđa u BiH"

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH pokazuje očiglednu namjeru međunarodne zajednice da se ozbiljno pozabavi BiH u narednom periodu.

“Nesporna je činjenica da u BiH dolazi ozbiljan političar iz ozbiljne zemlje i iz ozbiljne političke stranke. To pokazuje da EU ima namjeru da se ozbiljno bavi BiH u narednom periodu, vjerovatno kada je u pitanju ispunjavanje uslova za evropski put”, rekao je Borenović Srni.

Borenović očekuje da se međunarodne institucije i OHR “konačno pozabave borbom protiv korupcije i stvaranjem efikasnog pravosuđa u BiH”.

On je ocijenio da BiH, nažalost, još nije spremna da bude zemlja bez visokog predstavnika, zbog čega, kako je rekao, najveću odgovornost snose vladajuće političke strukture.

Njemački diplomata Christian Schmidt imenovan je za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija se nije složila sa ovom odlukom, saopšteno je iz Vijeća za provedbu mira (PIC).

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.