BiH

ZHK

Upozorenje građanima da se čuvaju zmija otrovnica, nema seruma

27/05/2021
Arhiva

Dodala je kako su za nabavku antiviperinih seruma prvenstveno zaduženi domovi zdravlja

Boravak u prirodi u ljetno vrijeme zahtijeva povećan oprez zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice radi čega je nužan pojačan oprez, posebno zbog nestašice antiviperinog seruma, upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić.

Navela je kako se, prema njenim informacijama, serum ne može nabaviti nigdje na području Federacije BiH i da, inače, nije dostupan u velikim količinama na tržištu.

– Mi smo imali svoje zalihe od nekih desetak doza. Međutim, istekao im je rok trajanja. Sada tražimo načine da dođemo do seruma – kazala je Jurić.

Dodala je kako su za nabavku antiviperinih seruma prvenstveno zaduženi domovi zdravlja.

– Međutim, kad nam Federalni zavod za javno zdravstvo uspije dostaviti određeni broj bočica antiviperinog seruma, mi ga odmah proslijedimo na domove zdravlja – naglasila je Jurić.

Kad je u pitanju cijepljenje na području tog kantona, Jurić ističe kako je promocija imunizacije proces koji i dalje traje.

Naglasila je kako Zavod planira šest radionica za zdravstvene radnike vezano za sve informacije o vakcinaciji protiv koronavirusa, a da je prije toga odrađeno nekoliko radionica s nastavnim osobljem u osnovnim i srednjim školama na području kantona.

– Mi nemamo zastoja u procesu imunizacije. Trenutno nemamo veliki broj doza i sve što stigne brzo se potroši. Kad dođu veće količine doza cjepiva, tada će doći na kušnju cijeli naš sistem i vidjeti ćemo možemo li to cjepivo zapravo plasirati do krajnjih korisnika. Moram naglasiti da za sada nemamo većih problema – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Pohvalila je i dobru saradnju sa kantonalnim Crvenim krstom.

– Skupa s njima radimo na plakatima za promociju imunizacije. Plakati su iznimno informativni i sadrže brojeve telefona na koje se svi zainteresirani mogu najaviti za cijeljenje. Pozivom na taj broj ljudi mogu dobiti sve informacije vezane za cijeljenje. Proces izrade plakata je već započeo te će biti distribuirani na području cijelog kantona. To je jedna pomoć Crvenog krsta na kojoj smo izrazito zahvalni – zaključila je Jurić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.