Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počeli pripreme

Borenović: PDP će izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH

borenovic izjava
FOTO: Fena

Što se tiče opšte političke situacije, kaže Borenović, jasno je da je veliki problem diplomatsko-konzularna mreža BiH, koja je u potpunom rasulu

PDP će imati formirane odborničke liste za Lokalne izbore u najvećem broju opština, te kandidate za gradonačelnike i načelnike u nekoliko lokalnih zajednica – izjavio je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović na konferenciji za medije, nakon sjednice Predsjedništva PDP u Istočnoj Ilidži.

– Prije svega, imaćemo kandidata za gradonačelnika Banje Luke, kandidate za načelnike Kotor Varoši i Novog Grada, te postoje ozbiljne namjere da PDP izađe sa kandidatima za načelnike u Jezeru, Kalinoviku i Višegradu – rekao je Borenović.

Ističe da će PDP izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH i da sve pripreme teku u skladu sa rokovima Centralne izborne komisije (CIK) .

– Izlazimo po Izbornom zakonu čije su izmjene nametnute, kao što će, na kraju krajeva, i druge stranke. Za to punu odgovornost nosi aktuelna vlast, prije svega SNSD, budući da su imali više nego dovoljno vremena da usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, što nisu učinili i što su blokirali. Vidimo da će biti nekih pomaka što se tiče izbornog procesa, veće transparentnosti i zakonitosti, ali nažalost, moraćemo sačekati najvažnije izmjene, a to su skeniranje glasačkih listića i biometrijsko očitavanje otiska prsta – rekao je Borenović.

Mreža DKP-a u rasulu

Što se tiče opšte političke situacije, kaže Borenović, jasno je da je veliki problem diplomatsko-konzularna mreža BiH, koja je u potpunom rasulu.

– U rasulu i potpuno prepuštena bošnjačkom političkom faktoru. Danas im spoljnu politiku prepušta Cvijanovićeva, isto kao što je u prošlom mandatu radio Dodik. Pa imamo situacije da ambasadori koje su oni imenovali ne djeluju prema usaglašenim stavovima, nego povlače jednostrane poteze, poput prijedloga rezolucije o Srebrenici Ujedinjenim nacijama. Rasulo koje nanosi nemjerljivu štetu Republici Srpskoj, ali i BiH – kaže Borenović.

Dodao je da je, koliko se vidi, evropski put zaustavljen, RS izolovana, a EU fondovi i grant sredstva su praktično blokirana.

– Vladajući režim nas je doveo u sukob sa skoro cijelom zapadnom civilizacijom, posebno sa onima sa kojima imamo ozbiljnu ekonomsku saradnju – rekao je Borenović, saopćeno je iz PDP-a.