Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mobih

Helez se poklonio srpskim žrtvama zločina u Sijekovcu

helez sijekovac
Helez u Sijekovcu

Za ubistva civila počinjena tokom jednog od prvih sukoba u Bosni i Hercegovini na početku rata, u martu 1992. godine u pograničnom selu Sijekovac, do sada je osuđena samo jedna osoba, dok je većina odgovornih izbjegla procesuiranje

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez položio je cvijeće na mjestu stradanja 46 civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu i tom prilikom istakao da sve žrtve zaslužuju poštovanje.

“Tih dana Milji Zečević ubijena su tri sina i muž. Ovom prilikom izražavam posebnu počast majci Milji. Neka nikad i nigdje više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi”, rekao je Helez i pozvao i sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda, prenosi Srna.

Nakon što je odao počast ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti u Grabovici i ubijenim civilima Bošnjacima u Sokolini, Helez je danas položio cvijeće na mjestu stradanja civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pripadnici HOS-a ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Za ubistva civila počinjena tokom jednog od prvih sukoba u Bosni i Hercegovini na početku rata, u martu 1992. godine u pograničnom selu Sijekovac, do sada je osuđena samo jedna osoba, dok je većina odgovornih izbjegla procesuiranje. Dvije osobe čije je prisustvo u Sijekovcu identifikovano u pravosnažnoj presudi danas se nalaze u Hrvatskoj.

Presuda Kovačeviću

Mješovito selo od oko 1.500 stanovnika nastojali su pod svoju kontrolu da stave “pripadnici hrvatsko-muslimanske grupe uz učešće vojnih formacija iz Hrvatske, od kojih su brojni svjedoci jednu identifikovali kao HOS”, navodi su iz presude Zemiru Kovačeviću, pripadniku naoružane grupe koja je kasnije prerasla u Interventni vod Prve a potom 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U januaru 2015. Kovačević je pravosnažno osuđen pred Sudom BiH na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvima, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu. Prema navodima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, napad na Sijekovac izvele su jedinice regularne Hrvatske vojske, Zbora narodne garde (ZNG) i paravojne formacije Hrvatske obrambene snage (HOS). Dok se Sud na suđenju Zemiru Kovačeviću fokusirao na događaje direktno povezane sa optuženim, u ovom Centru sa sjedištem u Banjaluci nalaze da je nakon prvog napada na Sijekovac i ubistava devet civila, do vraćanja područja pod kontrolu Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno još najmanje 11 mještana srpske nacionalnosti.