BiH

Predsjednik PDP-a

Borenović: Pelješki most samo jedno od otvorenih pitanja BiH s Hrvatskom

17/07/2019

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci

Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo sa Hrvatskom.

– Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH u Novom Gradu. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica – rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a.

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

– Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS-a koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan – istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.