Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Prilagoditi domaće zakonodavstvo evropskim standardima

branislav_borenovic

Neohodno je stalno unapređenje i prilagođavanja domaćeg zakonodavstva u dostizanju evropskih standarda, procedura i pravila – ukazao je danas predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

U obraćanju učenicima završnih godina srednjih škola iz nekoliko gradova Republike Srpske, Borenović je obrazložio i procedure u vezi sa usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, s posebnim osvrtom na ulogu koju u tom procesu ima Odbor.

Precizirao je da je Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske do sada održao 35 sjednica, te da je u isto vrijeme broj zakona i drugih akata koje je Odbor razmatrao, a koji su bili predmetom usklađivanja (djelimično ili potpuno usklađeni) sa EU Acquis 185, a broj onih koji su neprimjenjivi s aspekta usklađenosti sa EU Acquis 152.

Borenović je govorio o radu i ulozi Odbora u procesu evropskih integracija, posebno nakon donošenja izmjena Poslovnika o radu Narodne skupštine RS-a 2011. godine kojim je evrointegrativni put RS-a dobio opredjeljujući parlamentarni značaj.

Na prezentaciji, koja je održana u saradnji sa Naučno-istraživačkim udruženjem građana „Centar za socio-ekološki razvoj“ iz Banje Luke, bilo je i riječi o prednostima procesa evropskih integracija za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.