Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Usvojiti zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u

branislav_borenovic

Opozicija u RS-u spremna je za usvajanje zakona o ispitivanju porijekla imovine, te formiranje etičkog komiteta kako bi se osigurala međusobna stranačka komunikacija koja će biti primjerena institucionalnom dostojanstvu RS-a, rekao je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Smatra da je opozicioni sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije dobar prijedlog kojim bi se smirile političke tenzije i rad parlamentra RS-a vratio u normalne tokove.

PDP je, navodi, za člana Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS predložio Igora Crnatka.

– Ako postoji iskrena namjera svih političkih predstavnika da se radi na stabilizaciji i normalizaciji političkih odnosa u RS i njenoj najvišoj zakonodavnoj instituciji, PDP je spreman za tako nešto. Mislim da su prijedlozi opozicije kvalitetni i idu u pravcu smirivanja političkih tenzija da bi Narodna skupština radila nesmetano, bio spriječen govor mržnje i poštivan zakon o javnom servisu – kazao je Borenović.

Opozicija je, kako dodaje, poručila da je za dogovor i vjeruje da do toga može doći.

Borenović je ukazao da je neprihvatljiva višegodišnja praksa da se budžet RS-a usvaja sa zakašnjem.

– Vidljivo je da se povećava iznos koji ide za otplatu duga. Cilj je da budu isplaćene plaće, vraćena kreditna zaduženja i predloženi budžet nema nikakve razvojne komponente. Nema ništa ni od obećanja da će se naredne godine ići s restrukturisanjem kreditnih zaduženja i vidimo da će više od 100 miliona KM ići na plaćanje kamata za podignute kredite čija glavnica će biti 750 miliona KM – rekao je predsjednik PDP-a.