Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borilačkim vještinama u BiH posvećuju se i osobe starije od 55 godina

528

Visoka stopa kriminaliteta u BiH jedan je od razloga zašto se sve više osoba odlučuje posvetiti borilačkim vještinama u nekim od klubova koji nude obuku.

Kako je u razgorovu za Fokus.ba istakao stručnjak u ovoj oblasti Darko Trajković, statistički podaci govore da je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon navršene 15. godine života doživjela neki oblik nasilja.

“Slična je situacija i s djecom, odraslim i starijima bez obzira na spol. Opasnost od nasilja, alkohola, droge, silovanja i zlostavljanja fizičke ili psihičke prirode je svakodnevno prisutna u cijelom svijetu”, kazao je Trajković za Fokus.ba.

On je posebno naglasio važnost učenja osnove efikasne samoodbrane: prevencija (svjesnost, samopouzdanje, poznavanje neverbalnih signala), deeskalacija (tehnike smirivanja, vješta komunikacija) i preživljavanje (konkretne tehnike borenja u slučaju fizičke prijetnje ili napada od naoružane ili nenaoružane osobe).

“Polaznici mojih kurseva Ninjutsu, Ninja Kids i Safe& Fit su podjednako muškarci, žene i djeca. Najmlađi polaznici imaju oko četiri godine a najstariji preko 55 godina. Polaznik već nakon prvog treninga ima praktične alate koji mu mogu pomoći. Generalno treba oko šest mjeseci za savladavanje osnova i pet do sedam godina za majstorstvo u vještini borenja. Naravno nije neophodno biti majstor da bi se mogli odbraniti od laičkih uličnih napadača”, naveo je Trajković.

Najveće prednosti učenja ovih samoodbrambenih tehnika su, kako je istakao, znanja uz pomoć kojih se većina potencijalnih sukoba mogu izbjeći prije nego što se dese.

“Zatim osvještavanje da mnogi prirodni i instiktivni pokreti koji se koriste u svakodnevnom životu mogu biti iskorišteni veoma efikasno u samoodbrani. I učenje polaznika da bilo šta iz okruženja može da se iskoristi u svrhu odbrane sopstvenog ili života bližnjih”, naglasio je Trajković.

Jedan od stručnjaka u ovoj oblasti je i Dario Pintarić iz Krav Maga Global BiH centra za obuku u Sarajevu. U razgovoru za Fokus.ba on je istakao da su osnovni razlozi učenja samoodbrane prije svega osjećaj nesigurnosti koji općenito vlada u BiH.

“Taj osjećaj proizilazi iz nemoći bh. pravosudnog sistema da se adekvatno nosi sa sve učestalijim razbojništvima i napadima na ulici, te jako velikim brojem nerješenih slučajeva napada ili preblagih kazni za počinitelje. Građani traže alternativno rješenje kako bi zaštitili sebe, svoje najmilije i svoju imovinu. Starosna dob polaznika samoodbrane je različita. Imamo članove od 15 godina pa do 53 godine što ukazuje na to koliko je ova problematika zastupljena u svim starosnim kategorijama vježbača. Vodimo mješovite grupe, muškarci i žene zajedno, a za djecu mlađu od 15 godina postoji poseban program treninga”, rekao je Pintarić.

U ovom centru polaznike obučavaju kroz Krav Maga taktičko odbrambeni sistem, koji se u praksi pokazao kao iznimno efikasan.

“Prilagođen je svakom uzrastu i polu, uči se brzo i usmjeren je realnim situacijama koje se dešavaju – prijetnjama, napadima i razbojništvu, tako da već kroz kraći period treninga svaki polaznik vrlo brzo ovlada odbrambenim tehnikama za svaku rizičnu situaciju. Broj polaznika raste iz godine u godinu”, kazao je Pintarić.

On je dodao da već nakon tri mjeseca treninga polaznik vlada čvrstim osnovama samoodbrane i fizički i mentalno je pripremljen za najčešće rizične situacije.

“Nivo pripremljenosti i obučenosti varira od osobe do osobe, koliko je ko spreman uložiti truda i ozbiljnosti u svoju edukaciju iz samoodbrane. Već nakon godinu dana treninga možemo sa pravom reći da je polaznik spreman da da odgovor na najveći broj prijetnji i napada. Napadačke situacije se mijenjaju tako da i Krav Maga svake godine kroz seminare i dodatne edukacije za instruktore i članove unapređuje tehnike samoodbrane, pojednostavljuje ih, ubrzava i prati rastući trend specifičnih napada koji se dešavaju”, zaključio je Pintarić.