Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Krišto: Imamo veoma malo vremena za postizanje rješenja za Grad Mostar

18/02/2016

Intenziviranje razgovora na izmjeni izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine prevashodno bit će usmjeren na pokušaj pronalaska rješenja za Grad Mostar s obzirom da imamo jako malo vremena, odnosno još treći i četvrti mjesec u okviru kojih se to pitanje treba riješiti, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Borjana Krišto, članica Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Naime, proteklih dana predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH najavio je kako će u Bosni i Hercegovini u narednom periodu biti intenzivirani razgovori na izmjeni izbornog zakonodavstva BiH.

“Što se tiče osvrta na Izborni zakon BiH i intenziviranja aktivnosti na radu i na izmjenama izbornog zakonodavstva predsjedatelj Predsjedništva BiH je vjerojatno mislio obzirom na stavove HDZ-a BiH gdje pokušavamo doći do rješenja za Grad Mostar, odnosno implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. To je na neki način i zadatak Interresorne radne skupine međutim, a rekao je intenzivirati, jer mislim da je ostalo veoma malo vremena i prostora da dođemo do takvih rješenja ako je moguće jer znamo da po izbornom zakonodavstvu ne možemo mijenjati Izborni zakon BiH 150 dana dana prije održavanja izbora, odnos kada Središnje izborno povjerenstvo BiH raspiše njihovo održavanje. Na neki način imamo taj još treći, eventualno četvrti mjesec za parlamentarnu proceduru i to bih ja u tom smislu protumačila”, poručila je Krišto.

To je, ocijenila je Krišto, stav HDZ-a BiH, koji se odnosi na to da treba intenzivirati razgovore na političkoj razini, pokušati doći do rješenja i provesti to kroz Interresornu radnu skupinu.

Na pitanje da li će intenziviranje razgovora o izmjeni izbornog zakonodavstva značiti i razgovore o nekim drugim rješenjima osim Grada Mostara članica Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH navela je da se “politički razgovori nikada ne ograničavaju samo na jednu odluku zato što postoji obveza implementirati i nešto drugo”.

“Istina kada je u pitanju Interresorna radna skupina ona sada i nema ovlasti da mijenja Ustav BiH. To joj nije zadatak nego izborno zakonodavstvo podrazumijevajući da se radi o Izbornom zakonu BiH i Zakonu o financiranju političkih stranaka BiH. Ali, naravno da činimo sve da kroz razgovore nađemo i tražimo rješenja i za implementaciju drugih odluka za koje smo opredijeljeni i koje su zapravo obveza BiH”, rekla je Krišto.

S obzirom da se razgovori na rješavanju pitanja statusa Grada Mostara vode na nivou gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA interesiralo nas je koliko su partneri približili stavove o tom pitanju.

“Moramo imati na umu da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i građana koji u njoj žive. Uistinu SDA se u HDZ-u gleda kao partner u smislu njegove političke snage u Gradu Mostaru i na državnoj razini tako da rješenja bez obzira na šta se odnosila mi moramo uvijek tražiti između toga i sa političkim predstavnicima koji dolaze iz drugog naroda. Sve ono što trebamo dogovoriti moramo usuglasiti i sa političkim predstavnicima srpskog naroda tako da tu ne vidim niti jednog problema, niti drugačijeg razloga. Mislim da je to način da dođemo do rješenja. Ovo što se tiče prijedloga nude ih i jedna i druga strana, a o svemu tome razgovaramo i sa prijedlozima koja pristignu od nekoga drugog tako da svi modaliteti, svi prijedlozi koje neko ponudi su na neči način u opticaju i predmet su razgovora”, navela je Krišto.

Kako i doći do rješenja, naglasila je, odnosno do sporazuma ne ovisi samo niti prije svega od HDZ-a BiH niti samo SDA nego od svih faktora i čimbenika koji su dio parlamentarne većine za impelementaciju takvih odluka.

Naredna sjednica Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH bit će održana 23. februara kada bi trebalo usaglasiti konačnu verziju izmjena tog akta.

“Mi smo se posljednji put dogovorili da mi sve ono što smo usuglasili, a to je nešto preko 25 popravaka na Izborni zakon BiH, čak i više, da još jednom pregledamo na sljedećem sastanku Interresorne radne skupine i da to pošaljemo u parlamentarnu proceduru, ali da Interresorna radna skupina ne zaključuje svoj rad. Ostaje i dalje aktivna ukoliko dođe do određenog suglasja da ponudimo i takva jedna rješenja za Grad Mostar ili pak neka druga”, navela je u razgovoru za AA Borjana Krišto, članica Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Inače, Ustavni sud BiH je odlukom iz 2011. godine suspendovao pojedine odredbe Statuta Grada Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, u Mostaru nisu održani lokalni izbori 2012. godine.

Centralna izborna komisija BiH najavila je kako će lokalni izbori u BiH biti održani 2. oktobra, te da će sredinom maja biti donesena odluka o njihovom raspisivanju. Do ta je krajnji rok do kojeg u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju, odnos mogu biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti moguće primijeniti na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

Komentari

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.