Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, u Trebinju jutros 20 stepeni

BiH

Lijepo vrijeme u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. Slaba kiša pada na jugu Hercegovine i sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica 2 stepena, Bugojno 4, Bihać, Drvar, Jajce i Zenica 5, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 6, Goražde, Gradačac i Tuzla 7, Bijeljina, Doboj i Zvornik 8, Kupres, Sokolac i Srebrenica 10, Ivan-sedlo 11, Livno i Sarajevo 13, Mostar i Stolac 16, Neum 18 i Trebinje 20 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 3 hPa je manji od normalnog i opada.

Danas će naoblačenje s juga u Bosni i Hercegovini usloviti kišu. Vjetar slab, većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 stepeni, na jugu od 15 do 21 stepen.

U Sarajevu oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Zbog magle i niske oblačnosti vidljivost je smanjena na 50 do 80 metara na putevima Srebrenik-Šićki Brod i Simin Han-Kalesija, kao i na putevima na području Odžaka i Orašja.

Na putevima u BiH ovoga jutra kako navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) saobraća se bez zastoja, po suhom ili vlažnom kolovozu.

Povremeno jakih udara vjetra i dalje ima na putu Livno-Šuica, kao i na putevima na širem području Tomislavgrada i Konjica. Učestali su i odroni na brojnim putnim pravcima.

Savjetuje se opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Napominje se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila, bez obzira na vremenske uvjete.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo tranzit još uvijek je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone (najveće dopuštene mase) i autobuse, a dok traje zabrana ova vozila saobraćaju kroz grad.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.