Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Sinoćnji napad u Ankari je dodatni alarm svima

BiH

crnadak

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u izjavi za Anadolu Agency (AA) najoštrije je osudio sinoćnji teroristički akt u glavnom gradu Turske, Ankari u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 28 osoba, a 61 je povrijeđena.

“Nažalost i dalje se nastavljaju napadi u kojima stradaju nevine žrtve i nevini ljudi, ali svima nam ovo sinoć mora biti signal da borba protiv terorizma koji je prisutan praktično danas u svakom dijelu svijeta se nastavlja”, naglasio je Crnadak.

Što se tiče Bosne i Hercegovine ministar inostranih poslova BiH rekao je za AA da “ono što se desilo sinoć u Ankari ponovno doživljava kao još jedan dodatni apel da još više pojačamo koordinaciju naših policijskih agencija i službi unutar BiH kao i našu saradnju, razmjenu informacija i koordinaciju sa službama iz regiona”.

Crnadak je naglasio da posebno treba sve ovo posmatrati i u kontekstu moguće eskalacije izbjegličke krize.

“Nažalost sinoćnji napad u Ankari je samo još jedan dodatni alarm svima koji na bilo koji način učestvuju u borbi protiv terorizma i svih drugih oblika radikalizma”, poručio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH naveo je kako niti jedna država na svijetu nije zaštićena i sigurna od terorističkih djelovanja, te da je nužno i potrebno djelovanje na globalnom nivou.

“Jedino rješenje je borba na globalnom nivou i uključivanje što je više moguće aktera. Zbog toga je važno da BiH ostaje na poziciji čvrste podrške i snažnog učešća u skladu sa svojim mogućnostima u globalnoj koaliciji borbe protiv terorizma. Ja sam uvjeren da će sve institucije upravo takav stav i u budućem periodu podržavati, da budemo dio te koalicije i da učestvujemo u skladu sa svojim mogućnostima”, naveo je u razgovoru za AA Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.