Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borovac: Krajnje je vrijeme da država BiH uredi svoje odnose sa bh. dijasporom

semiha borovac (1)

Krajnje je vrijeme da država uredi svoje odnose sa dijasporom, a to će pitanje biti riješeno kroz izradu politike odnosa sa bh. iseljeništvom što će biti prvi dokument institucija BiH kojim se definiraju i uređuju odnosi države i bh. dijaspore istakla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH tokom današnjeg susreta sa predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Borovac je naglasila kako je uređenje odnosa države BiH sa dijasporom to upravo jedan od prioriteta u njenom radu.

Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine borave u Sarajevu povodom održavanja Glavnog odbora ove organizacije.

Predsjednik SSD BiH Hasan Šehović zahvalio se na izvanrednoj saradnji i podršci koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pruža Savezu naglasivši kako su brojne aktivosti pokrenute i intenzivirane dodatno dolaskom ministrice Borovac na čelo ove državne institucije.

Ahmet Kemal Baysak, član Upravnog odbora SSD BiH i počasni konzul BiH u Republici Turskoj je izrazio nadu da će i ostale institucije BiH u narednom periodu intezivirati saradnju sa bosanskohercegovačkom dijasporom i uvidjeti njen značaj i kapacitete koji su trenutno loše ili nikako iskorišteni.

Potpredsjednik SSD BiH Haris Halilović je kao jednu od ključnih poduhvata naše dijaspore naveo prijemr organiziranosti Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj čije djelovanje za rezultat ima da u toj evroskoj zemlji danas postoje 44 odjeljenja dopunske škole u kojima se odvija program u skladu sa planom Ministarstva civilnih poslova BiH i gdje je maternji jezik jedan od pet predmeta koji se izučavaju.

“Djelovanje na tom planu davno je prevazišlo granice volonterizma, ali i dalje za sve to nemamo finansijsku podršku iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Halilović.

Ministrica Borovac je naglasila da veoma cijeni napore koje predstavnici bh. dijaspore ulažu u očuvanju i promiciji kulture, tradicije i običaja naroda Bosne i Hercegovine u svijetu.