Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić: Sve dolazi od jednog čovjeka

radoncic sud

Počelo je ročište u slučaju Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, koji je optužen da je u dogovoru s Bakirom Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

radoncic sud 1

Tužilaštvo je tražilo pritvor za lidera SBB-a, zbog kršenja mjera zabrane koje su mu ranije izrečene. S druge strane, Radončić tvrdi da prilikom izlaska iz pritvora nije znao šta piše u tim izrečenim mjerama, javlja N1.

Tužitelj je kazao da je Radončić umjesto u stan na 33. spratu Avazovog tornja otišao na slavlje na 31. sprat i time prekršio zabranu.

radoncic sud 2

Sutkinja Kreho je pri tom kazala da se odrednica “dom” iz rješenja ne odnosi na cijeli toranj, nego samo na stan koji se nalazi na 33. spratu.

Radončićeva odbrana na ročištu tvrdi da Tužilaštvo nije nadležno da utvrđuje kršenje zabrane, i da policijski izvještaj o tome ne postoji.

radoncic sud 3

Fahrudin Radončić je pri tom kazao: “Tužiteljstvo hoće da me predstavi kao običnog kriminalca. Hoće da svjedočim iz pritvora u procesu na Kosovu i tako mi umanje kredibilitet. Sve dolazi od jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke”.