Borovac: Mjere održivog povratka neophodne kako kuće ne bi ostale puste

semiha_borovac

Sastanak Regionalnog koordinacijskog foruma Regionalnog stambenog programa (RSP) upriličen je danas u Sarajevu, a domaćin je bilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Učesnici Foruma bili su predstavnici četiriju država uključenih u RSP (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora), predstavnici država donatora te Razvojne banke Vijeća Evrope koja upravlja multidonatorskim fondom i partnerskih organizacija UNHCR-a i OSCE-a.

Na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas, partnerske zemlje izvještavaju o napretku u provedbi projekata stambenog zbrinjavanja u svakoj državi pojedinačno.

Posebna tema bila je provedene aktivnosti i poduzete mjere na planu održivosti korisnika (infrastruktura, ekonomska i sociokulturna održivost) koji u okviru RSP-a dobivaju pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Učesnici sastanka boravili su danas i u Zenici, odnosno mjestu izgradnje zgrade u kojoj će biti napravljena 62 stana za socijalno stanovanje.

Vrijednost objekta je više od tri miliona KM, od čega je oko 2,5 miliona KM osigurano sredstvima RSP-a, a ostatak je udio Grada Zenice koji se sastoji od osiguranja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, izdavanja dozvola i plaćanja taksi, izrade izvedbenog projekta.

Izgradnja objekta počela je u novembru, a useljenje stanara se očekuje početkom naredne godine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac podsjetila je da je proteklo pet godina od Donatorske konferencije izražavajući zadovoljstvo što se sada govori o rezultatima država regiona na provedbi Regionalnog stambenog programa.

– Zgrada u Zenici je najveći objekat koji se gradi o okviru ovog programa – napomenula je Borovac.

Putem RSP je do kraja prošle godine u BiH izgrađeno 118 kuća, a u ovoj godini je planirana obnova i izgradnja 994 stambene jedinice, od kojih 830 treba biti useljeno u prvoj polovni 2018. godine.

– Posebno cijenim da smo svi uvidjeli presudni značaj osiguranja mjera održivosti povratka za korisnike RSP-a. Jer za uspješan povratak nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom. Mjere održivosti su neophodne kako kuće koje se grade diljem regiona ne bi ostale puste – smatra Borovac.

Nakon Zenice, delegacija će posjetiti i povratničku porodicu Mekić u Busovači čiji dom je obnovljen zahvaljujući RSP-u, dok su putem projekta američke vlade, a koji realizira CRS, osigurani uvjeti za održivi povratak.