Borovac: Prioritet elektrifikacija povratničkih naselja

BiH

borovac-potpisivanje-1
Foto: I. Kralj

Memorandum o razumijevanju i saradnji koji će doprinijeti da se značajno olakša i ubrza proces elektrifikacije povratničkih domova u BiH danas su u Sarajevu potpisali predstavnici nadležnog državnog i entitetskih ministarstava i preduzeća.

Memorandum su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, entitetski ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i Davor Čordaš, entitetski ministri energije, rudarstva i industrije i direktori triju elektroprivreda u BiH.

Ministrica Borovac je kazala da su, realizirajući zadatke iz Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, zaključili da im je elektrifikacija povratničkih naselja prioritet u zajedničkom djelovanju.

Istaknula je da je ocijenjeno da se dugo čeka na adiministrativne procedure nadležnih institucija i aktera koji učestvuju u elektrifikaciji i da to sve, na određeni način, zadržava povratak i onemogućava njegovu efikasnost.

borovac-potpisivanje-2

– Radi prevazilaženja objektivnih i subjektivnih okolnosti koje su na štetu povratka, odlučili smo da mi akteri koji učestvujemo u procesu elektrifikacije potpišemo Memorandum o razumijevanju i saradnji kojim ćemo, prije svega, skratiti administrativne procedure za najmanje šest mjeseci, koliko se čekala saglasnost i dogovori u vezi sa samim procesom elektrifikacije – kazala je Borovac.

Dodala je da će što efikasnije završiti taj proces, a ono što je bitno u Memorandumu jeste da su svi preuzeli određene obaveze i prava.

Po njenim riječima, elektroprivrede su, prema Memorandumu, odlučile da besplatno pruže usluge projektovanja, izvedbe kompletne elektrifikacije, te da pruže besplatnu tehničku pomoć u elektrifikaciji, tehničko opremanje i da besplatno vrše nadzor.

– Ono što će nadležna ministarstva raditi, kao što su i do sada, jeste izdvajanje sredstava kroz naše budžete u zajedničke projete elektrifikacije. Putem Fonda za povratak vršit ćemo redovno isplatu – kazala je ona.

Istaknula je da je najvažnije u svemu da povratnici dobivaju električnu energiju bez ikakve nadoknade.

– Dakle oni neće utrošiti niti jednu marku za priključenje električne energije – potcrtala je ministrica Borovac.

Napomenula je da su do sada, zajedničkim ulaganjima samo od 2008. godine između nadležnih ministarstava, u projekt elektrifikacije uložili više od 15 miliona KM da bi proveli elektrifikaciju u 2.200 objekata ili kuća koje su završene.

Kaže da su veliki zahtjevi za priključenje električne energije, da je gotovo 90 općina od 142 općine u BiH izrazilo potrebu za priključenjem na električnu energiju. Radi se negdje i o naseljenim mjestima gdje je više objekata, a negdje i o usamljenim objektima do kojih je jako teško dovesti električnu energiju.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić je ocijenio da se radi o značajanom projektu i potrebi građana koji su se vratili na svoja prijeratna prebivališta.

– Oni su se vratili u mjesta koja su bila pretežno porušena, bez ikakvih uvjeta za stanovanje – kazao je ministar Ramić.

borovac-potpisivanje-3

Napominjući da realizacija projekata elektrifikacije zna trajati i po nekoliko mjeseci, izrazio je nadu da će sada biti riješeni ti problemi.

Kazao je da su im najveći izazovi takozvani ‘usamljeni povratnici’.

– To su pretežno problemi koji se javljaju u istočnom dijelu BiH, u zapadnom dijelu – Livnu, Duvnu…u sredinama gdje imate jednu ili dvije porodice koje su se vratile u neko udaljeno mjesto gdje trebate odvesti kompletan vod niskonaponske mreže samo radi jedne porodice. To su poprilično skupi projekti tako da to pokušavamo rješavati zajednički – kazao je Ramić.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš je kazao da sve programe koji se realiziraju u posljednje vrijeme, prate odmah s procesom elektrifikacije.