Sindikat PPDIVUT BiH: Vlada FBiH prodajom FDS zataškala kriminal

fabrika duhana sarajevo – FDS

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine izražava nezadovoljstvo dosadašnjim tokovima prodaje Fabrike duhana Sarajevo.

Ovim se nastoji politikom svršenog čina zataškati sve nepravilnosti, posebno jer se radi o državnom kapitalu koji se prodaje na vrlo netransparentan i sumnjiv način.

Sindikat PPDIVUT BiH do sada je u više navrata ukazivao na nebrigu Federalne vlade prema zaštiti državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, zbog čega smo od menadžmenta FDS-a dobili zabranu pristupa u Fabriku, jer su se bojali razotkrivanja istine o brojnim malverzacijama i kriminalu, na šta su ukazivali radnici ove kompanije tražeći da ovaj Sindikat pokrene sve mehanizme zaštite od nadležnih institucija – Federalne vlade, predstavnika Međunarodne zajednice, pravosuđa i medija.

Nažalost, cijelo su vrijeme obmanjivani i radnike i javnost o tobože dobrom poslovanju i stanju u Fabrici duhana Sarajevo, da bi se na kraju potvrdilo da je ovaj Sindikat bio u pravu, jer način pripreme i prodaje državnog kapitala u FDS govori da se Fabrika već duže godina priprema za istu sudbinu kakvu je doživjela i Fabrika duhana u Mostaru.

Umjesto da je Federalna vlada pokrenula utvrđivanje i sankcionisanje odgovornosti za sve aktere koji su doprinijeli devastaciji kapitala u FDS, bježeći iz upravljačke strukture FDS, prodajom, Vlada amnestira sve vinovnike i nosioce kriminalnih radnji na koje su radnici ukazivali, za šta postoje i dokazi.

Raduje nas u ovom Sindikatu da postoje pozitivne snage koje se po svaku cijenu žele suprotstaviti ovakvim radnjama koje doprinose slabljenju, pa i uništavanju države.

Imajući sve ovo u vidu, izražavamo našu punu podršku da se održi vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kako bi se utvrdile i sve dosadašnje odgovornosti i okolnosti pod kojima se prodaje državni kapital u Fabrici duhana Sarajevo.

Smatramo da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prava adresa da se raspravlja o ovom slučaju i da se, napokon, stane na put obezvrjeđivanju kapitala i siromaštvu radnika.