Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef evropske diplomatije

Borrell: EU sa SAD-om i Britanijom raspravlja o novim sankcijama Rusiji

borrell

Evropska unija, zajedno sa Sjedinjeniim Državama, uvela je ekonomske sankcije Rusiji u julu 2014. godine koje imaju za cilj njen energetski, bankarski i vojni sektor, i razmatra nove mjere ukoliko Rusija pokuša da napadne Ukrajinu

Evropska unija raspravlja o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, ali nikakva odluka neće biti donešena danas, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Evropska unija, zajedno sa Sjedinjeniim Državama, uvela je ekonomske sankcije Rusiji u julu 2014. godine koje imaju za cilj njen energetski, bankarski i vojni sektor, i razmatra nove mjere ukoliko Rusija pokuša da napadne Ukrajinu.

– Mi smo spremni da odvratimo Rusiju – izjavio je Borrell novinarima dok je dolazio na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

– U svakom slučaju, poslat ćemo jasan signal da bi svaka agresija protiv Ukrajine skupo koštala Rusiju. Zajednički razmatramo sa SAD-om i Velikom Britanijom kakve bi sankcije mogli uvesti, kada kako, i na koordiniran način – kazao je.

Evropski diplomati izjavili su Reutersu da će svaka rasprava biti usmjerena na postepeno širenje sankcija, od zabrane putovanja i zamrzavanja sredstava moćnh članova ruske političke elite i do zabrane svih finansijskih i bankarskih veza s Rusijom.

Sankcioniranje plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke kako bi se spriječilo da postane operativan također je opcija, kao i sankcioniranje još ruskih državnih vojnih i energetskih kompanija ili otkazivanje ugovora o nabavci prirodnog gasa.

Diplomati, međutim, tvrde da će te mjere vjerovatno biti razmotrene samo u slučaju da Rusija pokuša izvršiti potpunu invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.