Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajednička izjava

Borrell i Varhelyi: U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

borrell

U zajedničkoj izjavi povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obilježava 11. jula, naveli su da je “Evropa zakazala u Srebrenici”, ali i da u njoj danas nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i vlastitu odgovornost jer nije bila u mogućnosti spriječiti i zaustaviti genocid”, poručili su u nedjelju visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Várhelyi.

U zajedničkoj izjavi povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obilježava 11. jula, naveli su da je “Evropa zakazala u Srebrenici”, ali i da u njoj danas nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

“U ovim opasnim vremenima želimo vidjeti kako Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevladavanju naslijeđa prošlosti i na putu integracije u EU”, poručili su dužnosnici EU.

Kako je rečeno, politički lideri BiH moraju riječi pretvoriti u djela te izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje.

“Kako bi nadvladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije”, kaže se u izjavi.

Borrell iVárhelyi poručili su da građani BiH zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

“EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekt, a budućnost BiH je unutra Unije. To će međutim zahtijevati da svi lideri rade na tome da mir, pomirenje, uzajamno razumijevanje i dijalog stave na vrh svog dnevnog reda i da se uključe u program reformi”, istaknuto je.

Također, u izjavi su se osvrnuli na rusku invaziju u Ukrajini koja je počela 24. ferbuara, navodeći da se “mir ni danas ne može uzeti zdravo za gotovo”.

“Ruska neopravdana i ničim izazvana agresija protiv Ukrajine vratila je brutalni rat na naš kontinent. Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sjećanja na one kojima smo svjedočili u ratu na Zapadnom Balkanu”, istaknuli su.

Kako su naveli, više nego ikada dužnost je sjećati se genocida u Srebrenici, kao dijela zajedničke evropske historije.

“Dok vidimo da su sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak, temeljen na pravilima, duboko uzdrmani, podsjećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti”, poručeno je.

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, bit će ukopani 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.