BiH

Visoki predstavnik EU

Borrell posjetio Muzej ratnog djetinjstva: Čast mi je uime EU odati počast svim žrtvama rata (FOTO)

21/11/2020

Borrell se prisjetio rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i u svom obraćanju naglasio da je to jedna od najsramotnijih epizoda evropske moderne historije

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell posjetio je Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu i s predstavnicima međunarodne zajednice odao počast civilnim žrtvama rata i šampionima mira.

Borrell se prisjetio rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i u svom obraćanju naglasio da je to jedna od najsramotnijih epizoda evropske moderne historije.

– Bilo nas je stid što nismo uspjeli da zaustavimo rat. Odnio je živote više od 100.000 ljudi, od čega je polovina civinih žrtava, dok je više od milion ljudi izbjeglo. Danas slavimo godišnjicu kraja rata i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a meni veliku čast predstavlja što ispred Evropske unije mogu odati počast svim žrtvama rata – izjavio je Borrell.

Istaknuo je da građani BiH moraju odavati počast prošlosti, ali gledati ka budućnosti kao što su to učinili građani Španije nakon građanskog rata.

– Moramo biti svjesni da sjeme konflikata leži u zemlji i postoji opasnost da ponovo naraste ako svi zajedno ne budemo radili na očuvanju mira. Ja sam Španac i Evropljanin i u potpunosti razumijem kako je živjeti u vremenu nakon razarajućeg rata, jer moja je zemlja prošla koz strašan građanski rat nakon grozne diktature. Nakon rata Španija je gledala ka Evropi i ujedinjena u tom cilju radila je na demokratskim vrijednostima – objasnio je.

Dodao je da u BiH treba dati priliku mladim ljudima koji će raditi na boljoj budućnosti za njene građane, te da će Evropska unija nastaviti pružati podršku BiH u izgradnji prosperitetne i održive budućnosti bez konflikata, izgrađenu na pravim demokratskim vrijednostima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.