Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Borrell se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, razgovarali o brojnim temama

borrell-predsjednistvo (2)

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini i uticaju na sigurnost Evrope, te suočavanju sa ekonomskim posljedicama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku sastanka izražena je zahvalnost Josepu Borrellu na posjeti, kao i na interesu i posvećenosti EU Bosni i Hercegovini.

“Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, regiji i na globalnom planu, kao i o evropskoj perspektivi BiH”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je na sastanku rečeno je da je regionalna posjeta visokog predstavnika EU prilika za razgovor sa partnerima na Zapadnom Balkanu i za podršku EU reformama i prioritetima na evropskom putu BiH.

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini i uticaju na sigurnost Evrope, te suočavanju sa ekonomskim posljedicama.

Izražena je zahvalnost Predsjedništvu BiH na podršci operaciji Althea, čiju je misiju visoki predstavnik Borrell obišao danas u sklopu posjete BiH.

Sastanku su prisustvovali direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.