Ambasada francuske

Francuska osudila rusku agresiju na Ukrajinu: Civili su meta

ukrajina kijev granatirenje – aa (1)

Vladimir Putin je jasno izabrao eskalaciju: njegove trupe izvode neselektivne udare u urbanim područjima, gdje je očigledan rizik od ubijanja civila, potpuno kršeći međunarodno humanitarno pravo

Francuska ukazuje na strategiju dezinformisanja i konfuzije koju provode ruske vlasti, a koja ima za cilj da lažno opravda nezakonite radnje i najoštrije osuđuje vojnu invaziju koju je pokrenula Rusija na Ukrajinu. Jer radi se upravo o invaziji koja je brutalno kršenje međunarodnog prava, a ne o “specijalnoj operaciji zaštite” kako smo nedavno mogli pročitati i čuti.

Strateške ciljeve ruske operacije eksplicitno je izložio predsjednik Putin 23. februara. Odvijaju se u tri faze. Ono što on naziva „oslobađanjem“ Donbasa, odnosno vojno zauzimanje silom obje oblasti Donjeck i Lugansk. Drugi cilj, “demilitarizacija” po njegovim riječima, što uključuje uništavanje ukrajinskog vojnog potencijala; a zatim faza “denacifikacije”, da upotrijebimo njegove izraze.

Svakako osuđujemo neprikladnu upotrebu i zloupotrebu izraza koji se odnose na denacifikaciju, ali prije svega moramo ukazati na napade na civile u Ukrajini u ime ove takozvane „denacifikacije“.

Vladimir Putin je jasno izabrao eskalaciju: njegove trupe izvode neselektivne udare u urbanim područjima, gdje je očigledan rizik od ubijanja civila, potpuno kršeći međunarodno humanitarno pravo.

Civilne žrtve su u porastu. Na meti su bolnice, kao što je bio slučaj u Mariupolju 9. marta. Ujedinjene nacije su ukazale na neselektivne napade na civile, Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na napade na bolnice. Ove činjenice ne mogu proći nekažnjeno i moraju biti dokumentovane.

Zbog toga je 39 država, uključujući sve članice EU i Francusku, odlučilo da iznese trenutnu situaciju u Ukrajini pred Međunarodni krivični sud. Ovo je bez presedana u diplomatskoj istoriji. Obradovani smo najavom tužioca MKS-a o pokretanju istrage.

Cijeli svijet, nažalost, vidi šta se dešava: situacija je svakim danom sve teža i konstatujemo flagrantno kršenje humanitarnog prava na cijeloj teritoriji Ukrajine.