Visoki predstavnik EU

Borrell sutra u posjeti BiH, obići će EUFOR i susresti se s bh. zvaničnicima

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

Tokom posjete Bosni i Hercegovini visoki dužnosnik Evropske unije trebao bi se sastati sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će sutra u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru svoje višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Prema za sada dostupnom rasporedu posjete, Borrell će u Sarajevu prvo posjetiti operaciju Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea) koja je posljednjih dana dobila pojačanje te je širom BiH raspoređeno 500 vojnika.

– Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, mjera je predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE -Safe and Secure Environment) – navedeno je tada.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini visoki dužnosnik Evropske unije trebao bi se sastati sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.