Bosanci i Hercegovci u SAD-u zabrinuti zbog Trumpovih prijetnji

BiH

trump

Bosanci i Hercegovci koji će glasati na predstojećim izborima u SAD-u, a koji žive u St. Louisu, zabrinuti su zbog zapaljive retorike republikanskog kandidata Donalda Trumpa i njegovih predizbornih prijetnji da će zaustaviti sve muslimane koji žele ući u SAD, navode američki mediji.

Ibro Tucaković, agent za osiguranje koji živi u St. Louisu, istakao je da Trump izaziva različite reakcije kod građana porijeklom iz BiH.

“Neki ga se boje, neki su ljuti, a neki su zbunjeni. Pogotovo je zabrinuta starija generacija Bosanaca i Hercegovaca koji danas žive ovdje, jer su takav govor mržnje čuli i ranije. Oni su to iskusili u BiH, jer je govor mržnje bio usmjeren prema njihovim porodicama“, rekao je Tucaković za Pri.org.

Ovaj portal navodi da će građani SAD porijeklom iz BiH i sa Kosova uglavnom glasati za Hillary Clinton. Riječ je o veoma velikom broju ljudi jer se procjenjuje da samo u St. Louisu živi 70.000 osoba porijeklom iz ove dvije zemlje.

ibro-tucakovic

Ibro Tucaković

“Bosanskohercegovačka zajednica u SAD-u će odigrati veliku ulogu na ovim izborima, pogotovo u Missouriju“, kazao je Akif Cogo.

Pojedini građani SAD-a porijeklom iz BiH zabrinuti su i pojavom radikala na Trumpovim predizbornim skupovima. Primjećene su osobe koje nose kape sa natpisom “Ponovo napravite Srbiju velikom“. Svojevremeno, i Vojislav Šešelj je pozvao Srbe u SAD-u da glasaju za Trumpa, navodi Pri.org.

“Kada sam vidio da Šešelj opet maršira po Beogradu nisam mogao vjerovati. Još je više zabrinjavajuće što ga mnogi podržavaju. Takve osobe su opasne“, istakao je Ibro Tucaković.