Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Bosanska džamija na Alipašinom Polju otvorila vrata vjernicima (FOTO)

bosanska-dzamija-novi-grad ()

Svečanost su svojim glasom i izvedbama uljepšali čalnovi Hora MIZ-a Sarajevo, a brojnim donatorima i vakifima Bosanske džamije dodijeljene su zahvalnice

U novoizgrađenoj Bosanskoj džamiji u naselju Alipašino Polje sinoć je upriličen vjerski program uz prisustvo mnogobrojnih džematlija, predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo i drugih zvaničnika i gostiju.

Klanjanjem akšam namaza još jedna nova džamija na prostoru općine Novi Grad otvorila je vrata džematlijama, a svečano otvaranje Bosanske džamije u C fazi Alipašinog Polja bit će upriličeno u narednom periodu.

Prisutnim vjernicima obratio se Muhamed ef. Tvrtković ističući da je izgradnja džamije najveći poklon muslimanima ovog kraja 27 godina nakon osnivanja džemata. „Džamija je mjesto okupljanja i druženja. Neka ova Bosanska džamija bude izvor i rasadnik međuljudske ljubavi, međusobnog povjerenja i džematskog povjerenja“, poručio je ef. Tvrtković.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. Kenan ef. Musić kazao je da proklanjavanjem Bosanske džamije naš Medžlis i naša zajednica dobijaju još jednu džamiju, još jedno mjesto gdje se odgajaju ljudi, gdje će zajedno Allahu na sedždu padati, te da su džamije najbitnije mjesto gdje se odgajamo.

U ime donatora skupu se obratio općinski načelnik mr. Semir Efendić. On je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku klanjati akšam namaz u novoizgrađenoj prelijepoj džamiji, uoči odlaska naših bh. hadžija na Arefat i predstojećeg Kurban – bajrama. „Čestitam svim džematlijama, džematskom i građevinskom odboru, donatorima iz Saudijske Arabije i ostalim donatorima i vakifima koji su pomogli da se u C fazi Alipašinog Polja izgradi ova prelijepa džamja. Nakon Istiklal i Kralj Fahd džamije dobili smo i treću veliku džamiju u Novom Gradu. Dvadeset sedam godina od formiranja džemata na Alipašinom Polju izgrađena je džamja, mjesto odakle ćemo širiti pozitivne vrijednosti, mjesto koje će nas učiti da budemo bolji i budemo zadovoljni onim što imamo“, kazao je načelnik Efendić.

Svečanost su svojim glasom i izvedbama uljepšali članovi Hora MIZ-a Sarajevo, a brojnim donatorima i vakifima Bosanske džamije dodijeljene su zahvalnice.

Nakon oficijelnog dijela programa proučeni su Ašere i Dova nakon čega je klanjan jacija namaz, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.