Darko Sarić

Bosansko Grahovo ima najgoru zdravstvenu zaštitu u BiH

Bosansko_Grahovo_radionica (1)

Udruženje građanki “Grahovo” organiziralo je besplatne ginekološke preglede za građanke Bosanskog Grahova koje nemaju zdravstveno osiguranje, što planiraju uraditi i naredne godine

Zdravstvena i socijalna zaštita, ali i loša infrastruktura, stalne redukcije vode samo su neki od problema s kojima su suočeni stanovnici Bosanskog Grahova, a takva situacija dodatno komplicira život žena u toj lokalnoj zajednici.

Kako bi se ukazalo na te i druge probleme Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građanki “Grahovo” organizirali su radionicu gdje je razgovarano o kreiranju akcionog plana – agende potreba žena u Bosanskom Grahovu. Radionica je organizirana u okviru projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koji finansira Evropska unija.

Na radionici je bilo govora i o mehanizmima za rodnu ravnopravnost u Bosanskom Grahovu, ali i o tome kako zajednički unaprijediti politike rodne ravnopravnosti u toj općini uz definiranje konkretnih rješenja i oblasti djelovanja.

Osnivačica i predsjednica Udruženja građanki “Grahovo” Danka Zelić ispričala je Feni da u općini u kojoj je prije rata živjelo 10.000 stanovnika danas živi njih oko 3.000 jer je infrastruktura razrušena i njena se obnova realizira veoma sporo te su ulaganja u općinu slabo vidljiva.

Kada su u pitanju žene, Zelić napominje da one koje žive u ruralnim dijelovima općine teže dolaze do zaposlenja, nedostaju im osnovni uvjeti za život, udaljene su od doma zdravlja, a problem predstavlja i nepostojanje centra za socijalni rad.

Prije rata općina je imala dom zdravlja i bolnicu, ali nakon rata ambulanta je data u ingerenciju prvo Domu zdravlja Livno, što je donekle i funkcioniralo, ali od 2008. godine pripojena je Domu zdravlja Drvar.

– Sada građani iz ambulante budu upućeni u Drvar koji je 30 kilometara udaljen od Bosanskog Grahova, ali ako je u pitanju specijalistički problem ponovo ih vraćaju za Livno koje je od Drvara udaljeno više od 100 kilometara, a nema nikakve autobuske linije – pojasnila je.

U toj općini, dodaje Zelić, zima traje osam mjeseci kada su putevi neprohodni što dodatno otežava liječenje stanovnika, zbog čega se nerijetko događa da građani umiru zbog manjih i bezazlenijih komplikacija.

Udruženje građanki “Grahovo” organiziralo je besplatne ginekološke preglede za građanke Bosanskog Grahova koje nemaju zdravstveno osiguranje, što planiraju uraditi i naredne godine.

Iako Bosansko Grahovo ima obnovljenu zgradu ambulante opremljenu ginekološkom, pedijatrijskom i zubnom ambulantom nema ljekara koji bi zbrinjavao pacijente. Ljekar dolazi iz Drvara na nekoliko sati sedmično.

Za sve te probleme, naglašava Zelić, potrebno je sistemsko rješenje: Napravljen je i akcioni plan, ali ništa još konkretno nije učinjeno.

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Darko Sarić posebno je ukazao na marginalizaciju žena i djece u općini u kojoj postoje različita neriješena pitanja, jer oni probleme najteže podnose.

U izjavi za Fenu i on je naglasio problem nepostojanja centra za socijalni rad, ali i nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite te nepostojanje vrtića, a tu je i pitanje loše infrastrukture.

– Ova općina ima najlošiju zdravstvenu zaštitu u Bosni i Hercegovini. Zbog nedostataka političke volje ambulanta nije još pripojena Domu zdravlja Livno što bi donekle riješilo pitanje zdravstvene zaštite – dodao je Sarić.

Govoreći o potrebi uspostavljanja centra za socijalni rad, napomenuo je da bi u toj ustanovi trebalo osigurati upošljavanje pedagoga i psihologa za rad s djecom.

– U ovom mandatu promijenjena su tri načelnika te su zbog političke situacije problemi poput ovih stavljeni u drugi plan – dodao je Sarić, ujedno napominjući da su neke odluke o rješenju tih pitanja donesene, ali izostaje njihova implementacija.

Rješenjem tih pitanja unaprijedio bi se život građana Bosanskog Grahova i omogućio ostanak ljudi te to mjesto učinilo poželjnijim za život, smatra Sarić koji dodaje da će bez takve progresivne politike život u tom gradu potpuno zamrijeti.

Osim predstavnika nevladinih organizacija, radionici u Bosanskom Grahovu gdje je razgovarno o tim pitanjima, prisustvovali su predstavnici općine, zdravstva, zavoda za zapošljavanje i policijskih struktura.

Cilj radionice je da se doprinese promociji i poštivanju ženskih prava, ali i iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa.