Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosansko narodno pozorište Zenica završava uspješnu sezonu

bnp-zenica13

Bosansko narodno pozorište Zenica privelo je kraju veoma uspješnu umjetničku sezonu koja je bila u znaku obilježavanja značajnoj jubileja – 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada ove kulturne institucije.

U 65. umjetničkoj sezoni akcenat je bio na regionalnoj i međunarodnoj saradnji, uz produkciju predstava s društveno angažiranim pristupom te je premijerno izvedeno ukupno devet predstava, uz želju za što većom afirmacijom domaćih i regionalnih autora i mladih umjetnika.

Sezona je otvorena premijerom predstave “Balkanski rekvijem” koja je okupila autore i umjetnike iz cijele Evrope, a partneri na projektu su bili Wien kultur i I trembles iz Beča, kao i Internacionalni teatarski festival MESS iz Sarajeva, a predstava je ostavarila značajne rezultate na domaćim i regionalnim festivalima osvojivši šest nagrada.

Nastavak koprodukcijske saradnje nastavljen je kroz dva projekta Dječije, omladinske i lutarske scene BNP-a rađenih uz partnerstvo s Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj te sa Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona.

BNP je na svojim scenama ugostio pozorišne umjetnike i muzičare iz cijelog regiona, u okviru redovnih programskih aktivnosti realizirano je nekoliko značajnih pozorišnih i kulturnih manifestacija, uključujući Evropsku noć teatra BiH, Smotru dramskog stvaralašta za djecu s psiho-fizičkim poteškoćama u razvoju, Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, Međunarodnu kulturnu manifestaciji Zeničko proljeće te XIV. festival bh drame.

Šezdesetpetogodišnji rad obilježen je i svečano proslavljen premijernom izvedbom predstave “Sinovi umiru prvi”, rađenom prema tekstu Mate Matišića i u režiji Bobana Skerlića.

I u toku ove sezone BNP je imao veliki broj učešća na pozorišnim festivalima i u teatrima u BiH i regionu uz dosta zapažene rezultate i osvojenih 12 nagrade.

Izuzetno značajna nagrada za pozorište je Nagrada na afirmaciju dramske edukacije koju je Međunarodni centar za dramski odgoj dodijelio Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni BNP-a, što je još jedna potvrda da je misija pozorišta opravdana – poticanje dramskog stvaralaštva i kreativnosti kod najmlađih i rad na edukaciji o problematici djece i mladih kroz dramsko stvaralaštvo.

Kako su najavili iz BNP-a, i 66. umjetnička sezona bit će u znaku jačanja domaće i regionalne saradnje na realizaciji projekata, a sezona će biti otvorena premijernom predstave “Gospođa ministarka” u režiji Slađane Kilibarde sredinom septembra.

Uslijedit će i nekoliko međunarodnih i regionalnih gostovanja u teatrima i teatarskim Festivalima, saopćeno je iz BNP-a Zenica.