Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanskohercegovački matematičari peti u Evrop

BiH

matematicari

Pvi put u historiji održavanja Balkanske matematičke olimpijade, koja je ove godine održana na Ohridu u Makedoniji, svih šest predstavnika Bosne i Hercegovine svoje učešće na tom takmičenju je krunisalo medaljama.

Bosanskohercegovačkom timu srebro je osigurao učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu Emin Mrkonja, dok su ostali takmičari iz tima osvojili srebrne medalje: i to učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu Amar Kurić, učenica Sarajevo koledža Adisa Bolić, učenica Gimnazije u Banjoj Luci Tijana Babić, učenik Gimnazije Milorad Vlačić u Vlasenici Stefan Jurošević i učenik Sarajevo koledža Aldin Adilović.

– Balkanska matematička olimpijada za mene predstavlja posebno iskustvo tokom srednjoškolskog školovanja. Velika čast je na jednom ovakvom mjestu gdje se okupljaju mladi sa cijelog Balkana predstavljati svoju školu, grad i državu. Izrazito sam ponosan jer smo moje kolege i ja sačinjavali tim u kojem je svako od nas svoj nastup krunisao medaljom – ističe Aldin Adilović.

Ne treba izostaviti ni to da je od ukupno 21 zemlje učesnice na ovom takmičenju, Bosna i Hercegovina zauzela visoko peto mjesto, te da je ovo najbolji rezultat u historiji zemlje.

Prvo ekipno mjesto zauzeo je tim iz Bugarske, drugo mjesto Srbija, treće Rumunija i četvrto Grčka. No, BiH je ovoga puta izborila bolji plasman od Turske, ali i gostujućih zemalja poput Velike Britanije i Italije.