Bosić: Dodik neće dočekati kraj mandata na funkciji predsjednika RS-a

BiH

dodik-bosic

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić tvrdi da predsjednik RS-a Milorad Dodik neće završiti mandat na toj funkciji, aludirajući na mogućnost da Dodik krivično odgovora za određene zlupotrebe, dok za Vladu Željka Cvijanović tvrdi da je manjinska i da iza nje ne postoji skupštinska većina.

– Uslov da Dodik ne dočeka kraj mandata na funkciji predsjednika RS-a jeste da u RS-u profunkcioniše pravna država u najmanjem mogućem obimu – rekao je Bosić.

Naveo je da je spremajući se za odbranu po tužbi Dodika analizao brojne afere u kojima su milioni maraka izneseni iz RS-a.

Upitan gdje bi to Dodik mogao završiti, Bosić je dodao da bi rekao “možda u avionu, kao i 1992. godine“.

Bosić je na pres-konferenciji kazao da je u sudskom procesu koji Dodik vodi protiv njega predao, kako je naveo, šest dokumentovanih afera u kojim je i slučaj preduzeća „Nikola Tesla“ na koji su upozoravali prije godinu dana, dok tužilaštva u RS-u otvaraju slučajeve u kojima su odgovorni već napustili RS i nisu dostupni organima gonjenja kao što je slučaj Bobar banka, Balkan investment banka, „Birač“, slučaj Mile Radišić…

[quote_box_left]U narednom periodu očekujemo da ćemo imati i više od 42 potpisa i naši cilj je da smijenimo aktuelnu vladu, te da u dogovoru s ostalima koji smatraju da više ovako ne može, formiramo novu vladu[/quote_box_left]

Kada je u pitanju stabilnost aktulene Vlade, Bosić je ustvrdio da će vlada Željke Cvijanović, kao manjinska i bez skupštinske većine od potrebna 42 poslanika, pokušati da u narednom periodu radi tako što će skupljati glasove i podršku od sjednice do sjednice.

– Ta vlast je nastala na takav način, kupujući potrebnu skupštinsku većinu i posljedica ovakvog stanja u RS-u je i politička korupcija, što, nažalost, omogućava i Izborni zakon za koji ćemo pokušati da izdjejstvujemo značajne promjene u narednom periodu – rekao je Bosić.

Izrazio je nezadovoljstvo jer istražni organi „žmure na političku korupciju“.

Bosić je dodao da iz toga razloga poslanici Saveza za promjene traže posebnu sjednicu Narodne skupštine, te za to imaju pismenu podršku 39 poslanika, u koja nisu uključena, kazao je, tri potpisa koja pripaju SDS-u, ali su „ih odnijeli ljudi koji su napustili SDS“.

– U narednom periodu očekujemo da ćemo imati i više od 42 potpisa i naši cilj je da smijenimo aktuelnu vladu, te da u dogovoru s ostalima koji smatraju da više ovako ne može, formiramo novu vladu – rekao je predsjednik SDS-a.

Odbacio je kao laž tvrdnje SNSD-a da SDS i Savez za promjene u Sarajevu rade protiv interesa RS-a, ukljujući i pitanje mehanizma koordinacije gdje je ostao isti stav utvrđen u RS-u.

– Pokušaj Željke Cvijanović da od toga napravi slučaj je čista laž – rekao je Bosić i naveo da Savez za promjene neće prihvatiti kreditno zaduženje kojim bi vlast RS-a gradila zgradu za njene predstavnike u organima BiH, a novac za to bi morali vraćati građani RS-a.