Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Jačanje jednog čovjeka ne znači i jačanje institucija RS

bosic

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da jačanje jednog čovjeka ili funkcije nije jačanje institucija Republike Srpske (RS), već njihov nazadak.

Bosić je, gostujući večeras u emisiji BN Televizije, rekao da RS mora da promijeni svoju politiku te razvija institucije i krene u borbu protiv kriminala i korupcije, bez čega nema napretka.

– Ovdje još uvijek neke strukture na račun budžeta RS-a, u kriminalnim ili koruptivnim aktivnostima izvlače velike količine novca iz RS-a i ako tako ostane, nećemo imati napretka – naveo je lider SDS-a.

Dodao da su se „oni koji su danas najglasniji u slavljenju Dana RS i zaštiti njenih interesa“, u vrijeme njenog stvaranja bogatili švercom visokoakciznom robom.

-Zaštita interesa RS-a je ustvari njen razvoj – rekao je Bosić ponovivši da je najveća opasnost za RS njeno siromašene i veliko zaduženje.

Smatra i da trenutno postoje dva različita politička koncepta ne samo u RS-u, već i u Srbiji: jedan koji zagovara razvoj, o čemu je govorio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić danas u Banjoj Luci, te drugi koji odgovara vremenu iz druge polovine 1990.godina, uz priče o ugroženosti i strahu.

– Ukoliko želimo da ne budemo društvo koje je najsiromašnije u regionu, moramo analizirati probleme i krenuti putem prosperiteta – zaključio je Mladen Bosić.

Govoreći o Danu RS i odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao njenog praznika, on je ponovio da je ta odluka vratila odnose u BiH unazad, a ubijeđen je da će taj dan ostati praznik RS, jer to, tvrdi, ne može regulisati nijedan sud, pa ni Ustavni.

Ističe da RS ima više mogućnost da s formiralnog stanovišta nađe rješenje nakon odluke Ustavnog suda BiH.