Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako brinuti o akumulatoru da bi vam što duže trajao

cambio batteria

Tokom zime akumulator u vašem automobilu mora da bude u top-formi, inače, ako je struja iole klonula, prije ili kasnije nastat će problemi sa startovanjem motora.

Za službe pomoći na putu sada kreće sezona, a najviše posla upravo imaju zbog pražnjenja akumulatora na automobilima. Dakle, nema kvarova drugih komponenti već su jednostavno akumulatori po hladnoći oslabili.

Akumulator po hladnoći oslabi, a motoru treba struje više nego ikad da bi startovao na niskoj temperaturi. Uz to, najčešće vozimo kratke relacije što je noćna mora za automobil, tačnije za alternator. I kada akumulator izda, onda zovemo u pomoć kablove, pa opet kratka relacija.

Sve ovo nije baš dobro jer prečesto startovanje motora uz pomoć kablova u velikoj mjeri slabi akumulator.

Bilo da je struja samo oslabljena ili je akumulator oštećen, običnim mjerenjem, u našem slučaju testom, možete otkriti kapacitet baterije.

U servisu možete provjeriti stanje vaše baterije, što se simbolično naplaćuje, ali najčešće je i besplatno. Ipak, teorija kaže da je već poslije pet godina baterija oslabila, međutim, ima trikova koji joj mogu produžiti životni vijek.

Recimo, redovna dopuna ili priključivanje „Megapulsera“ (specijalizovanog uređaja za dopunu i regeneraciju akumulatora) – oba načina se koriste kako bi akumulator duže trajao.

Savjeti za pravilno održavanje akmulatora

  • Koliko često treba provjeravati stanje akumulatora i koji mu je radni vijek?

Najpraktičnije je da na svakom malom servisu provjerite i stanje akumulatora. Ono se provjerava posebnim uređajem koji očitava kapacitet baterije. Ukoliko servis obavljate sami i nemate uređaj za provjeru stanja baterije, onda već znate da se čak i u mnogim prodavnicama akumulatora može brzo i lako provjeriti stanje ovog dijela vozila. Kada je riječ o radnom vijeku akumulatora, to ne može da se odredi tek tako jer zavisi od mnogih faktora, jačine akumulatora i načina eksploatacije, ali treba znati da poslije pet, šest godina akumulator ulazi u duboku starost.

  • Koji su najčešći problemi pri korišćenju akumulatora i razlozi njegovog pražnjenja?

Loše održavanje. Iako se ne čini da je tako, ali treba znati da je akumulator vrlo osjetljiv i da mu najobičnija prljavština može zadati velike probleme. Naime, nečistoće na akumulatoru izazivaju slabljenje struje i na taj način akumulator gubi energiju, pa nije ni čudo što se pri korišćenju drugih potrošača u vozilu (klima, grijači…) baterija može prerano isprazniti i tako praviti probleme pri startovanju motora. Naime, prljavština koja se nakupi na klemama oslabi struju jer stvara zaštitni sloj koji slabi kontakte na polovima akumulatora.

  • Na koji način preduprijediti pražnjenje akumulatora?

Osim redovnog održavanja koje podrazumijeva provjeru klema (da li su dovoljno pričvršćene) i njihovog čišćenja ako su prljave (najbolje se čiste kuhinjskom žicom, a zatim se premažu zaštitnom mašću) trudite se da površina samog akumulatora uvijek bude suva i čista. Također, treba znati da se ovaj dio može prazniti ne samo zbog prljavštine ili pretjerane eksploatacije, već i zbog nekog kvara na vozilu. Naime, akumulator može isprazniti i neispravan audio-sistem, alarm ili, recimo, kada je automobil dugo stajao na parkingu. Vodite računa da često pražnjenje akumulatora može izazvati brojna oštećenja na ovom dijelu i naravno, značajno značajno mu skratiti radni vijek.